Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökande ointresse för premiepensionen – hälften bryr sig inte

De närmaste veckorna är ett bra tillfälle att se över sina fondplaceringar i premiepensionen. Men hälften av spararna tänker inte se över sina fondval. Ännu färre, 35 procent, kommer att göra fondbyten. Det visar en undersökning från pensionsbolaget Skandia som genomförts av Novus.    

Inför att det orange kuvertet snart dimper ner hos svenska hushåll är intresset i botten för att se över sina fondval i premiepensionen – endast 50 procent anger i år att de planerar att se över sina fondval jämfört med 56 procent 2018. Endast 13 procent anger att de absolut tänker göra det medan 37 procent anger att de kanske ska göra det.

– Trenden är att allt färre tycks engagera sig trots att det över tid handlar om stora pengar i framtida pension. Vi ser en signifikant nedgång bara från förra året över hur många som tänker se över sina fondval. Det är problematiskt eftersom premiepensionen kräver en viss aktivitet för att du inte ska fastna i fonder som har en olämplig risknivå eller en onödigt hög avgift, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Undersökningen visar att ännu färre tänker göra några byten av fonder. 35 procent har planer på att byta fonder. Vilket också är en signifikant minskning från föregående år då siffran var 40 procent.

– Vi ser att ambitionen tyvärr går ner även här jämfört med tidigare år. Vi vet att många ligger kvar i fonder år efter år och borde se över sina fondval och göra ett byte. Att investera i fonder kräver ett visst engagemang och aktivitet. Samtidigt vet vi att det är ännu färre som sedan faktiskt byter fond än vad undersökningen visar. Om fler blev medvetna om hur stora belopp det handlade om skulle aktiviteten sannolikt öka, menar Mattias Munter.

Få koll på din premiepension och välj rätt fond

Fundera över hur aktiv du vill vara
Ju mer aktiv du kan tänka dig att vara, desto smalare kan du placera. Du kan välja upp till fem fonder och på så sätt sprida riskerna geografiskt och mellan branscher. Vill du inte vara aktiv alls – välj bredare fonder, globala aktiefonder eller offensiva blandfonder.

Låt tiden kvar till pension hjälpa dig att hitta rätt risknivå
Har du långt kvar till pension, tio år eller mer, kan du välja aktiefonder för din premiepension eftersom det ger bättre möjlighet till avkastning över tid. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta. Börjar du däremot att närma dig pension kan det vara läge att dra ner på risken och välja till exempel en blandfond som inte bara investerar i aktier utan även har delar av tillgångarna i räntebärande tillgångar.

Tumregel för risk
En tumregel att utgå ifrån när du har mindre än tio år kvar till pension är att ha motsvarande din ålder i räntor och därifrån välja om du vill ta högre eller lägre risk än så.

Stirra dig inte blind på avgiften
Avgiften är viktig men det är avkastningen som i slutändan avgör din pension. Inom premiepensionen är rabatterna stora och du kan hitta många duktiga förvaltare till lägre kostnad än om du sparar privat.

Om undersökningen
Den svenska allmänheten 18–65 år som inte har börjat ta ut sin pension. Delmålgrupp 30–65 år som inte har börjat ta ut sin pension. Undersökningen har genomförts 4–10 januari 2019. Deltagarfrekvensen var 57 procent och antalet intervjuer är 1047. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Källa: Skandia