javplatform

Sportlovet i fjällen 50 procent dyrare på sex år

Inlagd av on feb 8th, 2019 Sparad i Ekonomi. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Skidlift. Foto: Bysmon

Foto: Bysmon

På sportlovet vill många vara i fjällen. Men utgifterna är stora, och en vecka för en familj kostar idag över 30 000 kronor och de senaste sex åren har priset ökat rejält. Boende kostar mest och de dyraste veckorna i fjällen är när barnen har skollov. Men det går att spara pengar både innan och under sportlovsveckan.

– Det är ett dyrt nöje att åka på skidsemester, men det går att hålla nere kostnaderna om man planerar lite och tar med sig matsäck istället för att äta i anläggningens restauranger. Utnyttja också delningsekonomin så mycket som möjligt; låna, byt eller hyr utrustning och leta efter boende även på andra sajter än skidortens, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

– Glöm inte heller att se till så att alla i familjen har olycksfallsförsäkring innan ni åker, den försäkringen ni har via barnomsorgen täcker inte alltid fritiden. Hyr du skidutrustningen behöver du däremot inte alltid teckna den försäkring som erbjuds, kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först.

Kostnader för en veckas semester i fjällen under någon av sportlovsveckorna 7, 8 eller 9

Aktivitet*                                                                     2019                    2013

Boende                                                                         10 110 kr            7 500 kr

Liftkort                                                                          8 620 kr             4 700 kr

Skidutrustning, medelgod åkare                                   3 970 kr             2 200 kr

Skidskola, 5 dagar á 75 minuter                                   2 190 kr             2 000 kr

Utelunch                                                                       3 000 kr             2 400 kr

Övrig mat                                                                     3 000 kr             2 000 kr

Totalt                                                                          30 900 kr          20 800 kr

*Räknat på en familj på två vuxna och barn 10 och 12 år. Resan till skidorten är inte medräknad.

7 ekonomiska tips inför sportlovet:

  • Under sportlovet är det som dyrast att åka till de svenska skidorterna. För den som har möjlighet att välja en annan vecka går det att spara tusenlappar.
  • Boendet är den största kostnaden. Den som kan tänka sig att köra en bit till backarna kommer ofta ner rejält i pris. Ett annat sätt är att åka tillsammans med andra och dela boende.
  • För de familjer som räknar med att åka max någon vecka per år blir det ofta billigare att hyra utrustning än att köpa. Detsamma gäller om barnen är små och växer ur sina grejor snabbt. Idag finns det flera sajter där du kan hyra utrustning av människor i närområdet där du bor.
  • Se till att alla i familjen har en olycksfallsförsäkring. Förlita dig inte på att barnen är försäkrade via skolan och dagis – deras försäkringar gäller inte alltid på fritiden.
  • Packa bilen säkert. En bra regel är att placera det tyngsta i botten av bagageutrymmet och nära bilens sidoväggar och ryggstöd. Se även till att lägga fast lösa föremål så att inget kastas omkring i bilen vid en kraftig inbromsning. Lasta heller inte takboxen för tungt, bilen blir mer instabil och risken för sladdar och häftiga kast ökar. Fyll utrymmet i takboxen med lätta saker och packa så tätt som möjligt.
  • Dryga ut semesterkassan genom att hyra ut din befintliga bostad medan du är bortrest. Glöm inte att söka tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening och stäm av med ditt försäkringsbolag så att försäkringen gäller.
  • Och inför nästa års skidresa: starta ett ”Sportlovskonto” med en månatlig överföring redan nu.

Källa: Länsförsäkringar

Kommentarer är avstängda