javplatform

2019 års Grammisvinnare

Inlagd av on feb 9th, 2019 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Annika Norlin - utsedd till Årets hållbara artist. Här som Säkert! Foto: Alberto Garcia

Annika Norlin – utsedd till Årets hållbara artist. Här som Säkert! Foto: Alberto Garcia

Den 7 februari tillkännagavs årets Grammispristagare under Grammisgalan på Annexet i Stockholm. Grammis är Sveriges äldsta och viktigaste musikpris och delas ut i 22 kategorier med syftet att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer och deras produktioner under det gångna året. Nytt för i år är att den tidigare kategorin Årets folkmusik/singer-songwriter har delats upp i de två kategorierna Årets folkmusik och Årets visa/singer-songwriter.
”Grammis är Sveriges viktigaste pris för svensk musikproduktion som hyllar kreativiteten och bredden vi ser inom svensk musikindustri idag. Vi är oerhört stolta över att presentera årets pristagare vilka tillsammans representerar det bästa inom musiksverige just nu. Årets Grammisgala har varit en enorm fest med en spektakulär middag, värdiga vinnare och färgstarka uppträdanden. Det var en oförglömlig kväll där vi tillsammans visar på vilken otrolig genomslagskraft svensk musik har just nu.” – Lisa Cronstedt, Övergripande projektledare och Kommunikationschef på Ifpi Sverige, som är arrangör av priset.
Vinnarna av Grammis 19 är:
Årets album
Seinabo Sey – I’m a Dream
Årets alternativa pop
Sarah Klang – Love in The Milky Way
Årets artist
Z.E.
Årets barnalbum
Gullan Bornemark – Mina egna favoriter
Årets dansband
Blender – Gambla litegrann
Årets elektro/dans
Neneh Cherry – Broken Politics
Årets folkmusik
Per Gudmundson & Bengan Janson – Hjeltamôs
Årets hiphop
Jireel – 18
Årets hårdrock/metal
Tribulation – Down Below
Årets jazz
Amanda Ginsburg – Jag har funderat på en sak
Årets klassiska
Zilliacus, Raitinen, Forsberg – Amanda Maier: Volume 3
Årets kompositör
Ludwig Göransson – Childish Gambino m.fl.
Årets låt
Robyn – Missing U
Årets musikvideo
Gustaf Holtenäs – Jenny Wilson – Rapin*
Årets nykomling
Imenella – Chagga, Moves Remix
Årets pop
Robyn – Honey
Årets producent
Simon Superti – Adel, Dani M
Årets rock
Hurula – Oss är allt
Årets textförfattare
Seinabo Sey – I’m a Dream
Årets visa/singer-songwriter
Slowgold – Mörkare
Årets hederspris – Avicii – Juryns motivering lyder:
Årets hederspristagare var ovanligt självklar att utse. Han gjorde en popresa som var mer än spektakulär, den omfamnade hela världen.
Från starten i ett rum i Stockholm till att hyllas av president Barack Obama. Mängder av hitsinglar som kommer att vara med oss för alltid. Grammynomineringar. Regeringens exportpris. Samarbeten med namn som Madonna och David Guetta. Mer än elva miljarder streams bara på Spotify. Och då skrapar vi ändå bara på ytan. Hans låtar, loopar och ljud är eviga. Årets hederspristagare vid Grammis 19 är GIVETVIS Tim ”Avicii” Bergling. page3image3779424 page3image3779632
Årets specialpris – Jan Hansson – Juryns motivering lyder:
Årets hederspristagare är hämtad ur alla de kreatörer som verkar lite i skymundan i musikbranschen, men betyder så enormt mycket för slutresultatet. Pristagaren inledde sin musikbana 1973, samma år som Grammis tog en lång paus, och kunde därför inte då belönas för sina arbeten med allt från ABBA till Cornelis. Men i dag kan vi många år senare belöna honom för detta LIKSOM för hans centrala bidrag till även nuets fixstjärnor, som Lykke Li eller Bo Kaspers. Inte minst vill vi hylla honom för hans oförtrutna vision att hålla Sveriges mest mytomspunna musikstudio, Atlantis på Karlbergsvägen i Stockholm, igång och ytterst levande 60 år efter att studion först öppnades och 35 år efter att han själv tog över den. För sina insatser som tekniker, kreatör och entreprenör är 2019 års hederspristagare vid Grammis: Jan Hansson.
Galamiddagen:
Den 36:e upplagan av Grammis intog i år Annexet och ägde rum inför 1100 personer under en sittande middag. Grammis bjöd gästerna på en vegansk och mjölkfri trerätters meny. Den storslagna kvällen, som livesändes av TV4 Play, leddes av artisten Rennie Mirro och komikern Daniel Hallberg, och innehöll många spektakulära liveakter från Sveriges mest aktuella artister.
Uppträdanden:
Akt 1:
Albin Lee Meldau
Junior Brielle
Sabina Ddumba, Janice och Molly Hammar
Akt 2:
Molly Sandén
Peter Jöback och Tensta Joyful Noice Avantgardet
Daniel Adams-Ray
Leslie Tay ft Syster Sol & Zikai Vargas & Lagola
Medverkande:
Kvällens värdpar: RENNIE MIRRO & DANIEL HALLBERG
Arrangör: IFPI SVERIGE
Producent: ULRICA ÖRN/PICK A DOLL PRODUCTION
Övergripande projektledare: LISA CRONSTEDT
Projektledare produktion: ELLEN SANDKLEF
Ljusdesign och scenograf: ROBERT HVENSTRÖM
Regi: VERA PRADA
Bildproducent: JOHAN SANDKLEF
Teknik: BRIGHT GROUP SWEDEN
PR, kommunikation och event: PATRIKSSON COMMUNICATION
Grafisk form: WDW CREATIVE, JW IMAGES
Mat och dryck: STUREPLANSGRUPPEN
Årets Hållbara Artist 2019: Annika Norlin – Juryns motivering lyder:
På sitt senaste album gjorde hon en musikalisk tolkning av sina känslor kring klimathotet och hennes starka engagemang för hållbarhetsfrågor märks både på och utanför scenen. Genom ständigt medvetna val inom områden som mat och resande och genom deltagande i initiativ som sätter planetens framtid i fokus är det ett som är Säkert!: Årets stipendiat Annika Norlin är en viktig röst att lyssna till.
Källa: Grammis

Kommentarer är avstängda