Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Israeliske skidåkaren Itamar Biran kör mot sina personliga mål

Itamar Biran från Israel trivs i Åre. Foto: Åre 2019
Itamar Biran från Israel trivs i Åre. Foto: Åre 2019

För Itamar Biran, 20-årig skidåkare från Israel, handlar inte alpina VM i Åre om att stå på prispallen. – Jag hoppas nå en placering runt 30-40, säger Itamar om tävlingarna i slalom och storslalom som han kommer delta i.

För skidåkare från länder med en välutvecklad skidtradition kan den målsättningen låta ganska ödmjuk, sett ur den alpina tävlingsvärldens perspektiv. Men från Itamars personliga vinkel är de helt enkelt realistiska.

– Det skulle absolut sätta mitt namn på kartan och ge mig förtroende för min egen förmåga att prestera, säger Itamar om att möta sina egna förväntningar.

Itamar formades som skidåkare under unga år då han som barn spenderade tid i Schweiz där familjen hade ett hus. Han fortsatte att utvecklas vilket så småningom tog honom till vinter-OS i PyeongChang där han slutade på en 49:e plats i storslalom. Där hade Itamar även äran att leda den israeliska delegationen och bära nationsflaggan vid invigningsceremonin.

Itamar, som har israeliska föräldrar, har dubbelt medborgarskap i Storbritannien och Israel och säger sig ha starkare band till Israel. Sista tiden har han dock tränat skidåkning tillsammans med det brittiska landslaget i Österrike.

Med idrott på framfart i Israel menar Itamar att landet nu producerar ett flertal duktiga atleter inom många olika idrottsgrenar.

– Vi är ett ganska litet land, men vi är stolta och sammansvetsade, säger han om det kamratskap som finns mellan israeliska atleter och den känsla de har för sitt land.

Skulle han fortsätta att utvecklas som skidåkare tror Itamar att hans prestationer kan ha en inspirerande effekt på hemmaplan och visa unga israeler att vintersport är något för fler att testa, och kanske även bli framgångsrika i.

Om sina intryck av Åre säger Itamar att det är de bäst organiserade världsmästerskapen av de tre han deltagit i hittills.

– Träningen har varit bra, snön är ganska aggressiv och underlaget håller bra, avslutar han.

Itamar avslutade storslalomen i Duved på en fin 39:e plats och lyckades med den placeringen infria sitt mål. Nu återstår slalom på lördag den 16 februari.

Källa: Åre 2019