javplatform

Chokladtest

Inlagd av on feb 16th, 2019 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Chokladkaka

Vi samlade ihop en smakpanel på sex personer som provade totalt sex olika smaker från Fazer. Alla säljs som chokladkakor på 145 gram. Det var en stor variation på smaker, från mild mjölkchoklad till choklad smaksatt med mint eller turkisk peppar. Speciellt de två sistnämnda var riktiga vattendelare, en del hade de som favorit och en del tyckte inte alls om dem.

Fazer grundades i Helsingfors 1891 som ett franskt-ryskt konditori och i Helsingfors har de fortfarande ett konditori med en hel del chokladbakelser.

De sex sorter vi provade var: Mjölkchoklad, Chopped hazelnut, Dumle, Salty toffee, Marianne och Turkisk peppar.

Karlfazer Fresh Milk var riktigt fräsh. Den hade en len smak med mycket mjölk. På en skala från 1-5 fick den i genomsnitt en 4a. Det sämsta betyget var en 3a. En person gav den en 5a.

KarlFazer Chopped hazelnut är en nötchoklad med mycket nötsmak. Smaken känns fräsh och äkta. I betyg fick den i genomsnitt 3,5.

KarlFazer Dumle gick inte hem hos smakpanelen. Choklad är gott och kola är gott men tillsammans är det inte lika bra. I det här fallet blir ett plus ett inte två eller tre utan max ett. Det blir rätt mycket tårta på tårta. Det var någon i panelen som sa att tänderna ska inte klibba ihop när man äter choklad. Alla gav den en 2a i betyg.

KarlFazer Salty toffee gick hem betydligt bättre. Sött och salt är en bra kombination, de balanserar varandra på ett bra sätt. Det finns ju en glass som heter Salty caramel som är väldigt god. Den fick i genomsnitt 3,5 i betyg, den fick en 5a och en 4a.

KarlFazer Marianne gick också hem bra men inte hos alla. Choklad och mint är ju en kombination som brukar funka bra. (Tänk After Eight) Den här chokladen har en rätt mild mintsmak som ger en lagom krydda, inte så påträngande som i till exempel After Eight. Den fick överlag bra betyg, men inte av alla. Betygsgenomsnittet låg på 3,5. Den fick en 5a och en 2a. I övrigt fick den tre stycken fyror och en 3a.

KarlFazer Turkisk peppar rådde det ännu mer delade meningar om. Den har en stark salmiaksmak. Det är ju en stark trend att blanda lakrits och choklad som islänningarna startade. Ska man vara riktigt noga så är ju inte salmiak och lakrits riktigt samma sak, men de är ju klart besläktade. Genomsnittsbetyget hamnade på en svag 3a men genomsnittsbetyget säger inte så mycket i det här fallet. Två personer gav den en 5a och två en 1a och i övrigt fick den en 2a och 3a.

Kommentarer är avstängda