javplatform

Damerna räddade Vasaloppet åt Sverige

Inlagd av on mar 3rd, 2019 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Britta Johansson Norgren med kransmas Victor Sticko. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Britta Johansson Norgren med kransmas Victor Sticko. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

I årets Vasalopp var det norsk dominans på herrsidan men på damsidan gick det betydligt bättre för Sverige. Men var har fjolårets sensationella tvåa tagit vägen?

Bästa svensk båda klasserna blev Britta Johansson Nordgren som fick ställa sig på prispallen som etta. Hon kom in på tiden 4 timmar och 54 minuter. Näst bästa svensk blev Lina Korsgren på tiden 4 timmar 58 minuter. Förra året blev hon etta. Men nu fick hon se sig slagen efter en duell som fullständigt tog musten ur Britta Johansson som föll ihop på marken direkt efter att ha korsat mållinjen. Britta hade en bra position på slutet därför vågade hon satsa. Bästa svensk på herrsidan blev Oskar Kardin, han körde in på nionde plats på tiden 4 timmar och 39 minuter.

Britta Johansson har gjort bra ifrån sig i Vasaloppet sedan 2014. Hon tog silver 2014, 2015 och 2016, sedan tog hon guld 2017 och alltså i år. Men förra året funkade det inte för henne av någon anledning. Då kom hon fyra. Trea på damsidan blev tjeckiskan Katerina Smutna. Hon brukar göra bra ifrån sig i de här sammanhangen.

Tore Björset Berdal har fått segerkransen av kranskullan Emma Höglund. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Tore Björset Berdal har fått segerkransen av kranskullan Emma Höglund. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På herrsidan var det total norsk dominans, av de tio bästa var åtta norrmän. De två icke-norrmännen var Oskar Kardin och tjecken Stanislav Rezac. Men Stanislav kan nästan räknas som svensk trots att han åker för Tjeckien. Han bor i Sverige med en svensk fru. Vinnaren blev Tore Björset Berdal på tiden 4 timmar och 39 minuter och 15 sekunder. Den 16:e åkaren att korsa mållinjen kom in på tiden 4 timmar 39 minuter och 58 sekunder. Alltså kom det in 16 åkare på 43 sekunder. 13 av dem var norrmän. På damsidan var det inte alls samma norska dominans. Där placerade de sig på fjärdeplats som bäst. Det var Kari Vikhagen Gjeitnes som stod för den prestationen. Bland de tio bästa var det fyra svenskar och tre norrmän. Så där har vi till och med ett litet övertag. Bland de övriga tre på tio i topp återfinns en tjeckiska, en finska och en fransyska.

Tore Berdal tyckte att de första fem milen var en trevlig sällskapsresa. De var en grupp norrmän som åkte tillsammans och åt choklad och hade det roligt. När det var fem kilometer kvar till målet i Mora ryckte han loss. Det här var hans sjätte Vasalopp menhan har inte utmärkt sig speciellt tidigare. Förra året kom svensken Bob Impola på en sensationell andraplats efter norrmannen Andreas Nygård men i år var han inte med. Kommer han tillbaka nästa år eller var det ett One Hit Wonder?

Väderförhållandena var besvärliga både i år och förra året fast på helt olika sätt. Förra året var det ju extremt kallt och i år snöfall som la ett lager nysnö över spåret. Årets lopp var det 95:e. Det var fulltecknat med 16 000 anmälda. 14 712 kom till start.

Kommentarer är avstängda