Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk seger i EU-domstolen om giftiga blykromater

EU-domstolens tribunal har gett Sverige rätt i målet mellan Sverige och EU-kommission om giftiga blykromater. Domen innebär att EU-kommissionens beslut om att ge tillstånd för fortsatt användning av blykromater inom EU, bland annat som pigment i färg, ogiltigförklaras.

– Regeringen är väldigt nöjd över att tribunalen idag har gått på Sveriges linje. Blykromater är mycket giftiga och domen är därför en seger för vår hälsa och för miljön, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Sverige stämde kommissionen i november 2016 för att den gett tillstånd för användning av blykromater i EU. Blykromater är cancerframkallande och fosterskadande. När det gäller så farliga ämnen får EU-kommissionen bara ge tillstånd när det är visat att det saknas alternativa ämnen som kan användas istället. I detta fall är det uppenbart att det finns alternativ eftersom blykromater är nästan helt utfasade i EU. I Sverige har blykromater inte använts på 30 år.

Domen stärker principen att särskilt farliga ämnen ska fasas ut när det finns lämpliga alternativ. Det är av stor vikt för kommande tillståndsbeslut på kemikalieområdet.

Källa: Miljö- och energidepartmentet