javplatform

SVT sänder basket-EM 2019

Inlagd av on mar 8th, 2019 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Svart kvinna med basketboll. Foto: Steffen Prößdorf

Foto: Steffen Prößdorf

I sommar spelar det svenska damlandslaget basket-EM i Serbien och Lettland – nu är det klart att SVT sänder Sveriges matcher i turneringen.

Efter att ha misslyckats med att kvala in till EM 2017 lyckades Sverige under ledning av förbundskapten Francois Gomez ta sig igenom en tuff kvalgrupp och ta sig till EM 2019.

EM i basket spelas 27 juni-7 juli i Serbien och Lettland. 16 lag deltar i turneringen. Utöver värdnationerna Serbien och Lettland är Sverige ett av 14 lag som har kvalat in.

I Sveriges grupp spelar Frankrike, Tjeckien och Montenegro. Samtliga Sveriges tre gruppspelsmatcher spelas i Riga.

– Vi är glada att kunna visa ett spännande svenskt landslag på den stora internationella scenen i SVT. Basket är en spännande och underhållande TV-sport som vår publik uppskattar, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Sverige har den lägsta världsrankingen, men kommer till turneringen som en outsider med ett spännande lag. Bland annat planerar WNBA-stjärnan Amanda Zahui att spela EM för första gången i karriären.

– Jag har inte spelat ett senior-EM, så jag ser verkligen fram emot det, sa Zahui till SVT Sport i februari.

Andra stora profiler i Sveriges landslag är rutinerade systrarna Frida och Elin Eldebrink, italienproffset Kalis Loyd, Farhiya Abdi som spelar i turkiska Galatasaray och 19-åriga talangen Klara Lundquist.

Sveriges damlandslag har medverkat i EM sex gånger tidigare, senast 2015, och har som bäst nått en sjundeplats (1987 och 2013).

Så här sänder SVT från Sveriges gruppspelsmatcher:

27 juni 11:55 SVT1: Sverige-Montenegro, Riga
28 juni 11:55 SVT1: Tjeckien-Sverige, Riga
30 juni 19:55 SVT24: Frankrike-Sverige, Riga

SVT sänder också eventuella svenska slutspelsmatcher samt finalen den 7 juli.

Kommentarer är avstängda