javplatform

Urkultfestivalen hyllar 8 mars med fem nya akter

Inlagd av on mar 8th, 2019 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Det ryska protest- och konstkollektivet Pussy Riot har gjort sig kända för att ha iscensatt icke-auktoriserade, provokativa, guerilla punkrock shower på ovanliga allmänna platser. Foto: Urkultfestivalen

Det ryska protest- och konstkollektivet Pussy Riot har gjort sig kända för att ha iscensatt icke-auktoriserade, provokativa, guerilla punkrock shower på ovanliga allmänna platser. Foto: Urkultfestivalen

Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Men dagen har sitt ursprung redan i tidiga arbetarrörelsen i Europa vid tiden före första världskriget. Tanken var att lyfta fram kraven på kvinnlig rösträtt liksom kvinnorörelsen. (källa: nordiskamuseet.se). 1-3 augusti är det dags för den 25:e upplagan av Urkult, musik och kulturfestivalen i skogen vid den ståtliga Nämforsen i Ångermanland. Idag, den 8 mars, hyllar festivalen internationella kvinnodagen med ett eminent artistsläpp: Pussy Riot, MaidaVale, Mahotella Queens, Woodlands och Hadarrattes Souiriyattes.

Det ryska protest- och konstkollektivet Pussy Riot kommer till Urkult med sin guerilla-punkrock-pjäs “Riot Days”. Pussy Riot skapade internationellt engagemang och oväsen 2012 när fem medlemmar ur gruppen iscensatte en föreställning i Kristus Frälsarens katedral i Moskva, som bl.a. fick som följd att flera av medlemmarna blev fängslade.

MaidaVale spelar experimentell, kraut-influerad rock och är ett av de starkast lysande banden i den nya generationen av psykedelisk musik. Gruppen har lovordats för sin innovativa tappning av genren.

50 år efter sina första triumfer är gruppen Mahotella Queens fortfarande högst levande. Den legendariska grundaren Hilda Tloubatla bjöd nyligen in två unga sångare till bandet, som fortsätter att leverera live-shower fyllda till brädden av dans, glädje och energi.

Harpisten Justyna Krzyżanowska och fiolspelerskan Kristina Leesik utgör den keltiska folkmusikduon Woodlands. Duons bredd inom den keltiska traditionen skapar en häftig variation mellan lugna melodier och sånger till snabba och ösiga jigs och reels.

Hadarrattes Souiriyattes låter publiken bekanta sig med sånger och helig musik från den marockanska populär-Sufismens repertoar. Gruppen strävar efter att återuppliva detta kulturella arv, och att föra fram Marockos kvinnor till världsmusik-scenen.

Källa: Urkultfestivalen

Kommentarer är avstängda