Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Radiokören tolkar Nationalmuseums samlingar – från renässansen till Jacob Mühlrad

Radiokören. Foto: Berwaldhallen
Radiokören. Foto: Berwaldhallen

Den 28 mars gör Radiokören ett gästspel i Nationalmuseum. I mindre ensembler sjunger kören musik med anknytning till konsten i samlingspresentationerna. Kvällen avrundas i museets väldiga trapphall där ett utsnitt ur Jacob Mühlrads TIME framförs, precis som vid museets invigning i oktober 2018. Det blir en kalejdoskopisk tidsresa där musik, konst och tidens gång samverkar.

Marc Korovitch dirigerade Radiokören i Nationalmuseums trapphall under återinvigningen i oktober 2018.

–          Det här blir en unik upplevelse där fler sinnen än bara seendet integreras i museibesöket, säger Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum. Att Radiokören tolkar våra samlingar känns helt rätt för oss som vill vara ett museum i framkant och kunna erbjuda olika perspektiv på konsten.

–          Idén att kombinera olika konstformer är alltid spännande, och det är en riktigt intressant möjlighet för Radiokören att utforska rummen i Nationalmuseum. Det här perspektivet ger oss massor av idéer för framtiden, att ge publiken möjlighet att uppleva kören på olika och nya sätt. Längre fram kan vi kanske skapa hela program inspirerade av konstverk, säger Christian Thompson, planeringschef för Berwaldhallen.

Programmet är uppdelat på flera av museets rum och kommer att kretsa kring olika teman och konstverk. Det binds samman av promenadmusik ur pianoverket ”Tavlor på en utställning” av Modest Mussorgsky, arrangerat för kör.

Radiokören är en del av Sveriges Radio och har sin hemvist i Berwaldhallen. Programmet på Nationalmuseum ger smakprov på konserten MADRIGALER den 30 mars i Berwaldhallen.

Torsdagen den 28 mars kl 18-19 i Nationalmuseum
Radiokören under ledning av Marc Korovitch

Evenemanget har fri entré men varje utställningsrum kan av säkerhetsskäl ta emot max 100 personer i publiken.
Läs mer om evenemanget på Nationalmuseums webb: https://www.nationalmuseum.se/från-renässans-till-romantik-upptäck-nationalmuseum-med-radiokören
Läs mer om Radiokören och kommande konserter på www.radiokoren.se

Källa: Radiokören