javplatform

Reglerad försäljning av alkoglass

Inlagd av on mar 15th, 2019 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Så kallade alkoglassar ska enbart få säljas på Systembolaget, som även ska införa hemleverans som en del av sin ordinarie verksamhet. Det föreslår regeringen i en ny proposition.

– När de så kallade alkoglassarna dök upp kunde de säljas fritt utan möjlighet att ställa krav på exempelvis åldersgräns eller marknadsföring. Nu reglerar vi marknaden för att framför allt skydda barn och unga, säger socialminister Lena Hallengren.

I propositionen som lämnas till riksdagen föreslås att ”alkoholdrycksliknande preparat”, däribland så kallad alkoglass, ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker. Regleringen omfattar bland annat försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn.

Regeringen bedömer också att Systembolagets försöksverksamhet med hemleveranser ska avslutas och införas som en del av Systembolagets ordinarie verksamhet. Detta för att möta konsumenternas förändrade inköpsmönster.

I propositionen svarar regeringen också på riksdagens tillkännagivande om marknadsföring av tobak på internet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Källa: Socialdepartementet

Kommentarer är avstängda