Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elva svenskar tävlar i speedski-VM i Frankrike

Den elva personer stora VM-truppen i speedski. Foto: Svenska Skidförbundet
Den elva personer stora VM-truppen i speedski. Foto: Svenska Skidförbundet

Elva personer stora landslagstruppen ska tävla i VM i speedski nu i helgen i Piste de Chabrieres, i Vars, Frankrike.

I morgon, fredag den 22 mars, startar VM i speedski och det finns stora svenska medaljchanser. Åkarna har tillbringat fyra dagar med att bekanta sig med omgivningen och backarna

– Vi är väl förberedda så det känns bra. Den första spänningen har släppt och träningen har gått jättebra. Nu har vi en harmonisk grupp på plats där alla har möjlighet att sätta personliga rekord. Så jag är trygg, säger Daniel Andersson, förbundskapten.

Det är ett mycket starkt svenskt lag som kommer till start. Där finns exempelvis den nuvarande ledaren av totalcupen Britta Backlund från Rättvik som just nu leder den totala världscupen i speedski.

Även Orsas Hanna Matslofva visade stor form under dagens glidträning och kan vara med och fajtas om bra placeringar.

Samtidigt med VM genomförs även junior-VM, även där finns mycket stora medaljchanser. I laget hittar vi tre dalaåkare, Matilda Persson, IFK Grängesberg AK, Eira Dougherty, Orsa Alpina och Jonathan Brunnberg Idre Speedski Förening.

Jonathan åker i vanliga fall i S1-klassen, men har under VM valt att tävla i S2-klassen.

– Jag har en bit kvar för att kunna hävda mig i S1-klassen på riktigt. Så nu siktar jag på guld i junior-VM istället, säger en taggad Jonathan.

Tävlingsbacken, Piste de Chabrieres, i Vars kan snarare kategoriseras som ett väldigt högt stup än en brant backe.

– Den är ett monster! Det är faktiskt svårt att ta in hur hög och lång den är om man inte ser den i verkligheten och gärna då uppifrån toppstarten, berättar Daniel Andersson.

Under VM sker dock starten inte från toppen utan en tredjedel längre ned, på grund av snöbrist. Trots detta kommer det uppnås hastigheter uppåt 220 km/h för de allra bästa i seniorklassen.

Fakta Piste de Chabrieres,

Från toppstarten på 2 715 möh faller backen mycket brant ner till en jättestor bromsplan som finns 495 höjdmeter längre ned. Backen har en initial lutning på 98 % och åkarna kommer under rätta förhållanden upp i farter över 250km/h. Det gällande världsrekordet sattes här 2016 och lyder 254,958 km/h.

Följande dalaåkare tävlar i VM i Vars (FRA)

S1, damer

Britta Backlund, Rättviks SLK
Hanna Matslofva, Orsa Alpina

S2, juniorer, damer

Matilda Persson, IFK Grängesberg AK
Eira Dougherty, Orsa Alpina

S2, juniorer, herrar

Jonathan Brunnberg, Idre Speedski Förening

Källa: Svenska Skidförbundet