javplatform

ICAs Grillrapport 2019: Fler kvinnor till grillen – för klimatets skull

Inlagd av on mar 21st, 2019 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Hamburgare. Foto: Ica

Foto: Ica

Nästan tre av fyra män uppger att de oftast grillar i hushållet, men endast var tionde kvinna uppger detsamma. Samtidigt ligger kvinnor som grupp långt före männen när det kommer till hållbart grillande. Det framgår av ICAs Grillrapport, en årlig undersökning om svenskarnas grillvanor.

ICAs Grillrapport är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo. Siffrorna visar att det råder stor skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till hållbara val vid grillen. Kvinnor vill i större utsträckning än män grilla mer grönt, vego och ekologiskt samt minska på mängden kött.

– Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen, säger Maria Smith, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA Sverige.

Fler än varannan kvinna uppger att de främst står för övrig matlagning i hushållet, men endast var tionde uppger att de oftast grillar i sitt hushåll. Drygt sex av tio kvinnor svarar dock att de vanligtvis står för grilltillbehören, jämfört med två av tio män.

– Årets Grillrapport visar att vårt klimat faktiskt skulle må lite bättre om vi ger kvinnor större inflytande över vad som läggs på grillen. ICA vill inspirera till hållbar matglädje och uppmuntrar alla – oavsett kön – att tänka lite mer som kvinnorna i undersökningen när de grillar, säger Lieselott Liljevik, trendanalytiker på ICA Sverige.

Det finns dock delar där kvinnor och män är överens i undersökningen. Både män och kvinnor värderar svenskt ursprung högre än att en vara är ekologisk. Om de tvingas välja föredrar 9 av 10 respondenter svenska råvaror framför ekologiska råvaror av utländskt ursprung.

 

ICAs Grillrapport 2019 i siffror

Vem tar plats vid grillen?

 • 74 % av männen uppger att de oftast grillar i deras hushåll – motsvarande siffra för kvinnorna är 11 %.
 • Fler än hälften av kvinnorna (55 %) uppger att det är de som oftast står för övrig matlagning i hushållet, jämfört med 25 % av männen.
 • Var tredje kvinna (33 %) uppger att de inte vill grilla oftare eftersom de sköter så mycket annat i hushållet.
 • 64 % av kvinnorna uppger att det är de som oftast tillreder tillbehören i samband med att det grillas medan motsvarande siffra för männen är 22 %.

Kvinnor visar vägen till mer hållbar grillning

 • Nästan tre av fyra (72 %) kvinnor är oroliga för klimatet. Motsvarande siffra för männen är 56 %.
 • 18 % av männen uppger att de inte är särskilt oroliga för klimatet överhuvudtaget. Motsvarande siffra för kvinnorna är 8 %.
 • 61 % av kvinnorna tror att det spelar roll för klimatet vilken mat vi väljer att grilla, jämfört med 44 % av männen.
 • 73 % av kvinnorna vill grilla mer grönsaker i år, motsvarande siffra för männen är 48 %.
 • 47 % av kvinnorna vill grilla mindre kött i år, motsvarande siffra för männen är 27 %.
 • 46 % av kvinnorna uppger att de vill grilla mer vegetariska alternativ jämfört med 25 % av männen.
 • Fler än hälften av kvinnorna (54 %) vill grilla mer ekologiskt i år – motsvarande siffra för männen är 35 %.
 • Om de tvingas välja föredrar 9 av 10 svenskar svenska råvaror över ekologiska råvaror av utländskt ursprung.
 • 79 % av grillande svenskar har inte använt en engångsgrill de senaste två åren. Sex av tio vill att engångsgrillar förbjuds.

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 1 000 respondenter som är över 18 år och bor tillsammans med minst en annan vuxen. Undersökningen gjordes mellan den 11 och 20 februari 2019

Källa: Ica

Kommentarer är avstängda