javplatform

Dramatenstjärn-orna på Slottsteatern

Inlagd av on mar 23rd, 2019 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg

Johan Rabaeus. Foto: Roger Stenberg

Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik.

Dövheten är en samproduktion mellan Dramaten och Drottningholmsteatern och kommer att spelas sju föreställningar på Drottningholmsteatern i september för att sedan sättas upp på Dramatens lilla scen i november. Den historiska miljön på Drottningholm ger en inramning som gör teaterbesöket till en helhetsupplevelse.

Pjäsen utspelar sig på kvällen den 23 maj 1824 när nionde symfonin just har framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet. Dövheten är en gripande och rolig pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda.

– Vi ser mycket fram emot att få samarbeta med Drottningholmsteatern, som bara är 22 år äldre än Dramaten. Att det dessutom är en nyskriven pjäs om Beethoven av Niklas Rådström är såklart också mäktigt inför 2020 då Beethoven skulle fyllt 250 år, berättar Eirik Stubø, teaterchef.

Johan Rabaeus är en av Dramatens mest uppskattade och rutinerade skådespelare, med mer än 30 produktioner på nationalscenen i bagaget, däribland långkörare som Den Girige och Amadeus. Han har också varit verksam i radio, teve och film.

Andreas T. Olsson har gjort succé på Dramaten med Improvisation på Slottet, Sufflören och När det kommer till kritan och blivit hyllad både av kritiker och publik för sin komiska talang. Andreas är också dramatiker och författare och under våren även aktuell i nypremiären av Glada Änkan på Kungliga Operan och i tv-serien Bröllop, begravning och dop.

Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan (2017), en monolog framförd av Andreas T. Olsson.

Av Niklas Rådström
Medverkande Johan Rabaeus, Andreas T. Olsson, m. fl
Musiker Maria Lindal, Anders Åkered, Joel Sundin, Magdalena Mårding (Drottningholmsteaterns orkester)

Dövheten, urpremiär 5 september, Drottningholmsteatern. Spelas även 7, 8, 10, 12, 14, 15 september.
Föreställningar på Dramaten i november. Biljetterna släpps den 24 april.

Källa: Dramaten

 

Kommentarer är avstängda