Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flera svenska topprestationer under VM-kvalet i speedski

Speedskier. Foto: Svenska Skidförbundet
Foto: Svenska Skidförbundet
Både åkare och ledare sken i kapp med solen efter gårdagens VM-kval i speedski. Personliga rekord hade suddats ut i rask takt, och två åkare var extra glada, de hade nämligen tagit sig in i speedskin’s ”finrum” – 200-klubben.

– Jag är kanonnöjd med alla åkares prestationer. Speciellt tjejerna, som leder både S1- och juniorklassen S2. Dessutom gick samtliga S1-killar vidare till semifinal, säger förbundskapten Daniel Andersson.

Uppladdningen var kanske inte den bästa för den svenska truppen. Nitiska franska funktionärer ifrågasatte tillbockningen av våra juniorers stavar. Men efter diverse diskussioner på fransk-engelska löste det sig och alla kunde åter koncentrera sig på uppgiften – att ta sig vidare till VM-semifinalen.

– Ja, det blev en onödig energiläcka men som till slut löste sig på bästa sätt. Det hade varit tråkigt om hela juniorlaget hade blivit diskat. Jag är så stolt över våra åkare som inte lät detta påverka dem negativt, säger Daniel Andersson.

VM-tävlingen avgörs i franska Vars, i världens snabbaste speedski-backe, där världsrekord har slagits gång på gång. För många av åkarna var det debut i denna gigantiska backe något som kräver full koncentration.

– Ja, det är riktigt tufft bara att ta sig till start. Så jag är verkligen imponerad, speciellt av juniortjejerna, att de klarade transporten och ändå kunde prestera så bra som det gjorde. För det är absolut inte lätt, säger Daniel.

Bäst gick det i damklassen S1 där vi hittar två svenska åkare i topp. Snabbast var Britta Backlund på 203,966 km/h.

– Eftersom jag inte fick till ett perfekt åk så är jag jättenöjd. Jag tror att jag blev lite för bred neri och det brukar jag inte bli när jag står rätt på skidorna. Så med tanke på det så känns det bra att jag ändå slog mitt personliga rekord. Men i morgon går det ännu snabbare! säger Britta som slog sitt rekord med 3 km/h.

Men Britta kan inte ta det lugnt för tätt efter, på andraplats i kvalet, kom ännu en svenska, Lisa Hovland Udén, på 203,735 km/h.

– Det var kul i dag! Det känns faktiskt bättre än jag hade hoppats på och bättre än vad det har gått på länge. Åket var lugnt och fint och det är oftast ett positivt tecken på att det går bra. Nu är det bara hem och ladda om för morgondagen, säger Lisa som siktar på att slå personbästa i morgon.

För den tredje svenskan i S1, Hanna Matslofva, gick det tyvärr inte hela vägen till semifinal. Hon hamnade på niondeplats och de åtta snabbaste gick vidare till semifinal.

– Det ser jättebra ut när Hanna åker, hon åker mycket bättre än många av de som gick vidare, men det gick för sakta tyvärr och det är små marginaler, säger Daniel.

Det fanns två herrar som var extra glada, under kvalet tog de sig nämligen över gränsen 200 km/h och är därmed medlemmar i 200-klubben.

Snabbast av svenskarna var Carl Ribbegårdh på 203,375 Km/h vilket betydde en fjortondeplats i kvalet.

– Jag har jobbat så otroligt hårt med att hitta rätt position. Nu står jag mycket lugnare och stabilare, så dagens åk kändes faktiskt enkla även fast jag åkte fortare än jag någonsin gjort. Att jag inte har åkt över 200 km/h tidigare har varit som en ”nagel i ögat” så nu känns det som ett ÄNTLIGEN, säger Carl som slog sitt personliga rekord med 5 km/h.

Även Lars Beskow gjorde inträde i 200-klubben med sitt åk på 200,445 km/h.

– Jag är lättad över att ha kommit över 200, jag har varit så nära flera gånger så det är jätteskönt. Men förhoppningsvis så står sig rekordet bara en dag för i morgon ska vi åka ännu fortare, säger Lars med glimten i ögat.

För den tredje herren i S1, svenska mästaren Mats Abrahamsson, blev det några nervösa minuter innan det blev klart att var en av de 25 som gick vidare, som 25:e och siste man.

– Jag ska verkligen åka bättre än så här. Men nu får jag en ny chans i morgon och den ska jag ta, säger Mats.

Snabbast i kvalet till junior-VM på tjejsidan var svenska Matilda Persson, med Eira Dougherty på tredjeplats. På femte plats hittar vi Agnes Brandås och som sexa Alicia Störner. Den ende killen i JVM, Jonathan Brunnberg ligger på fjärdeplats.

– Jag ser verkligen fram emot semifinal och final i morgon, det blir riktigt spännande. Det finns utrymme för flera av våra åkare att höja sig ytterligare, så vi kommer säkert se nya personliga rekord även då, avslutar Daniel.

Semifinalerna startar lördag morgon kl 10.00, därefter följer finaler.

Resultat VM-kval speedski

S1, damer

1) Britta Backlund, SWE, 203,966 km/h
2) Lisa Hovland Udén, SWE, 203,735 km/h
3) Valentina Greggio, ITA, 202,134 km/h

9) Hanna Matslofva, 196,507 km/h

S1, herrar

1) Simone Origone, ITA, 210.650 km/h
2) Klaus Schottshammer, AUT, 208,454 km/h
3) Simon Billy, FRA, 208,092 km/h

14) Carl Ribbegårdh, 203,735
22) Lars Beskow, 200,445
25) Mats Abrahamsson, 200,222

S2, damer, juniorer

1) Matilda Persson, 171,265 km/h
2) Amandine Thomas, 170,697 km/h
3) Eira Dougherty, 170,132 km/h

5) Agnes Brandås, 165,975 km/h
6) Alicia Störner, 165,213 km/h

S2, herrar, juniorer

1) Terence Gambin, FRA, 175,097 km/h
2) Hugo Portal, FRA, 172,002 km/h
3) Alexandre Hygonnet, FRA, 170,859 km/h

4) Jonathan Brunnberg, 168,935 km/h

Källa: Svenska Skidförbundet