Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En unik blandning av konst och friluftsliv

Kvarntorpshögens trappa. Foto: Wikimedia
Kvarntorpshögens trappa. Foto: Wikimedia

Välkommen till Kvarntorpshögen i Kumla, den märkliga högen av rester från skifferbrytningen mellan 40- och 60-talet. Här har det vuxit fram en levande plats med en blandning av konst och friluftsliv som är helt ensam i sitt slag.

Det pyser och ryker lite här och var, och ibland sitter det uppe varningsskyltar och besökaren får lov ta en liten omväg förbi områden där är risk att sätta ned foten. Utsikten är magisk och sträcker sig långt över hela vida närkeslätten.

En magnifik utställning som växer för varje år

Konst på hög är den permanenta utställningen på toppen av Kvarntorpshögen, med ett 30-tal konstverk av nationellt och internationellt kända konstnärer. Utställningen växer dessutom med ett nytt verk nästan varje år. Ett av verken är en trätrappa med 427 trappsteg som sträcker sig ända upp till toppen. Trots att det är ett konstverk används den flitigt. Dels som färdväg och entré upp till konsten, men också som en utmaning för träning där konceptet Besegra trappan har gjort att många tar sig hit för att testa sina fysiska gränser. Här möts man verkligen en salig blandning av flåsande friluftsmänniskor och strosande konstintresserade. Det är en härlig syn att se svettig löpare runda något av de stora konstverken.

Hela området för alla former av friluftsliv

Kring Kvarntorpshögen har det bildats ett antal sjöar som är vattenfyllda dagbrott och området har formats till ett friluftsområde med ett rikt växt- och djurliv. Här finns möjlighet till fiske, grillplatser, en 18-håls golfbana, cykelleder, över 26 km vandringsleder i varierad natur, ridleder och friluftsbadet Hästhagsbrottet.

Många kommer för att cykla

Just cyklingen har blivit extra populär i Kvarntorp. Här finns tre mountainbikeleder med olika svårighetsgrad, fem olika turer för leisure som är cykling på asfalterad väg och grusväg med tid för natur- och kulturupplevelser. Och för den som vill cykla roadbike har vi leder som är mellan 10 och 120 km långa. Dessutom anläggs en downhillbana nedför Kvarntorpshögen under året.

Här har konsten också varit industri

Strax intill Kvarntorpshögen hittar vi Stenarbetsmuseum Yxhult i Hällabrottet. Här har det pågått organiserad stenhantering sedan medeltiden och runt förra seklet hade stenhuggeriet sin storhetstid. De tongivande arkitekterna började använda natursten i stället för tidigare putsarkitekturen och Yxhult tog ställning som landets främsta leverantör. Härifrån kommer faktiskt mer än hälften av den skulpturala fasadstenen i Stockholms innerstad.

I entréhallen till Yxhults huvudkontor, alldeles intill Stenarbetarmuseum, finns ett helt unikt golv i marmormosaik, som är skapat av 34 olika marmorsorter och som illustrerar hur bergarter skapas i urtidshavet.

Källa: Kumla kommun