Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fotografiska öppnar i Tallin

Fotografiska i Tallinn. Fotograf: Pildid Salto Arhitektid
Fotograf: Pildid Salto Arhitektid

Fotografiska slog upp portarna 2010 i Stockholm med planer på att växa på flera ställen i världen. Därför är vi nu stolta att kunna tillkännage att vi i juni 2019 öppnar i Tallinn. Det är det första Fotografiska utanför Sverige och kommer att följas av New York och London, alla vid städernas bästa lägen. Här fortsätter Fotografiska att utvidga den traditionella museiupplevelsen genom att skapa sköna mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta rådande ordning och växa som individer.

Fotografiska är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelse. Museet har i nio år varit en toppattraktion i Sverige och i och med öppningen i Tallinn tas ett första steg på resan mot internationell etablering och en fortsättning av framgångssagan.

Fotografiska Tallinn ligger i hjärtat av Telliskivi Creative City i en byggnad som hittills kallats ”Röda huset”. Idag är renoveringen av exteriören och byggarbetet klara och inredningen pågår under de kommande månaderna.

I Fotografiska Tallinns koncept ingår utställningar, evenemangslokaler, ett kafé och en restaurang samt en butik.

Restaurangens utbud bygger på Fotografiskas filosofi om ”hållbar njutning” med en matupplevelser av högsta kvalité lagad av hållbara ingredienser och zero waste-fokus.

– Vårt mål är enkelt: att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan. Genom att ge utrymme åt berättelserna bakom bilderna öppnar vi upp för diskussioner om ämnen som inte får ignoreras, oavsett om de är vackra, smärtsamma, överraskande eller obehagliga, säger Margit Aasmäe, vd för Fotografiska Tallinn.

– Vi är stolta över att få etablera oss i nya länder, och vi kommer att fortsätta att inspirera till ökad medvetenhet genom vackra, ibland provocerande och alltid tankeväckande fotografier. Vi tror att Telliskivi Creative City i Tallinn är ett perfekt hem för nästa Fotografiska och senare i år kommer New York och London att följa efter, säger Jan Broman, medgrundare av Fotografiska.

– Fotografiska strävar ständigt efter att bidra till en mer medveten värld. Vi vill uppmuntra människor att vidga sina horisonter och växa. Om vi genom fotografi kan väcka medvetenhet hos människor och ge dem nya perspektiv, då finns det en chans att de blir mer empatiska. Fotografiska vill definitivt bidra till att skapa en bättre värld och vi är hedrade över att få möjlighet att göra det i Tallinn, säger Per Broman

Fotografiska Tallinn är privatägt och medgrundat av de estniska entreprenörerna Margit Aasmäe, Maarja Loorents, Rain Tamm och Peeter Pihel. Det första Fotografiska öppnades 2010 i Stockholm och grundades av bröderna Jan och Per Broman.

Källa: Fotografiska Stockholm