Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ekobrottsmyndigheten går inte vidare med Bill Browders anklagelser mot Swedbank

Ekobrottsmyndigheten går inte vidare med anklagelserna mot Swedbank från Bill Browder angående penninghäleri under tiden 2006 – 2012.

Swedbank noterar att Ekobrottsmyndigheten idag har beslutat att inte gå vidare med Bill Browders anklagelser om penninghäleri i Swedbank. Enligt Ekobrottsmyndighetens beslut har man inte funnit anledning att anta att ett brott som hör till allmänt åtal har förövats.

Myndigheten skriver i sitt beslut att:

  • De överföringar som skett till svenska bankkonton i Swedbank är begränsade och har omfattat en mindre del av det totala anmälda beloppet.
  • De anmälda överföringarna till svenska bankkonton i Swedbank har skett under åren 2006-2012 och skall därför bedömas utifrån den då gällande straffbestämmelsen om penninghäleri, och inte den nuvarande, skarpare lagstiftningen om penningtvätt från 2014.
  • Detta innebär att samtliga överföringar till svenska konton i Swedbank bedöms ha skett så lång tid tillbaka att anmälda gärningar nu är preskriberade.

– Vi har blivit informerade om Ekobrottsmyndighetens beslut och ser att det bidrar till att ge svar på några av de frågor som i nuläget har uppkommit kring bankens verksamhet, säger Hans Strandberg, advokat på Nordia.

Swedbank har anlitat advokatfirman Nordia för att biträda banken. Swedbank fortsätter att samarbeta med myndigheterna i de utredningar som pågår.

Källa: Swedbank