Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den nationella SOM-undersökningen 2018: Den politiska mitten minskar

Jan Björklund och_Annie Lööf. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Den politiska mitten minskar och Allianspartiernas positioner glider isär. Det visar de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018.

Under tisdagens SOM-seminarium presenterades de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018. Analysen visar att svenska partisystemet är inne i en dramatisk förändring, där inte bara de tidigare allianspartierna glider isär utan också väljarnas uppfattning om avståndet mellan dessa – och att den politiska mitten därigenom minskar.

– Moderaterna och KD placeras nu närmare SD, medan Centern och Liberalerna placeras närmare Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger valforskaren Henrik Oscarsson. Vi kan mycket väl komma att få ett nytt konservativt block i svensk politik.

Oscarsson pekar dock på att SOM-undersökningen också visar att de olika konservativa partiernas anhängare drar åt olika håll ideologiskt – Moderaternas väljare är mer liberala, Kristdemokraternas konservativa och Sverigedemokraternas nationalistiska – vilket kan innebära svårigheter för ett samarbete.

Resultaten från SOM-undersökningen 2018 tyder också på att de politiska partierna håller på att absorbera de åsiktsdimensioner som annars skär partisystemet på tvärs (den så kallade kulturella dimensionen).

– Vänster-höger består, säger Henrik Oscarsson.

Högt stöd för obligatorisk vaccinering av barn

För första gången har svenskarnas inställning till en obligatorisk vaccination av alla barn undersökts. Stödet för en obligatorisk vaccinering är högt.

– Tre av fyra svenskar är positiva till en obligatorisk vaccinering. Det är högt, kanske speciellt med tanke på spridningen av vaccinationskritiska röster i frågan, säger Björn Rönnerstrand, forskare vid SOM-institutet.

Björn Rönnerstrand, som forskar i frågor kring folkhälsa och förtroende för politiska institutioner och myndigheter, ser ett tydligt samband mellan inställningen till barnvaccination och förtroendet för sjukvården, men också att personer som läser morgontidningar ofta är mer positiva till obligatorisk barnvaccinering.

Polarisering i förtroendet för medierna

Det finns en stabil trend i förtroendet för radio och TV (56 procent har högt eller ganska högt förtroende) och dagspress (33 procent har högt eller ganska högt förtroende). Samtidigt ökar skillnaderna i förtroendet för medier beroende på ideologisk inställning:

– Vi har fått en mer tydlig polarisering i förtroendet för till exempel radio och tv beroende på hur man står på höger/vänster-skalan. Det är gruppen som står längst till höger som förtroendet sjunker markant samtidigt som förtroendet ökar något bland de som står längst till vänster, säger docent Ulrika Andersson vid SOM-institutet.

I den nationella SOM-undersökningen 2018 har också förtroendet för specifikt nyhetsmedier undersökts.

–  Det visar sig att det är mycket högt, 80 procent har mycket eller ganska stort förtroende för våra nyhetsmedier. Lika många, åtta av tio, anser också att nyheter i allmänhet är tillförlitliga.

FAKTA
I samband med årets SOM-seminarium publiceras också Svenska trender 1986–2018. Årets viktigaste enskilda SOM-rapport inkluderar resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, och många av tidsserierna går tillbaka till den första SOM-undersökningen 1986. Här finns trender inom bland annat svensk politik, samhällsoro, viktiga problem, sakfrågor som inställningen till EU-medlemskap, förtroende för medier, myndigheter och samhällsinstitutioner, bok- och tidningsläsning, fritids- och motionsvanor och mycket mer. Rapporten finns i länken ovan samt på SOM-institutets webb.

SOM-undersökningen 2018 bygger på ett obundet slumpmässigt urval av boende i Sverige som är mellan 16 och 85 år gamla. 21 000 personer (bruttourval) fick ett av sex delvis olika formulär som de besvarade antigen postalt eller via webben. Svarsfrekvens (netto) är 53 procent. En fullständig metodredovisning  finns i denna länk samt på SOM-institutets webb.

Källa: Göteborgs universitet