Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya råd om nitrat och nitrit

Grönsaker i smoothies är populärt. Ett bra sätt att få i sig nyttiga grönsaker. Samtidigt innehåller gröna blad och rödbetor mycket nitrat. För barn under ett år kan det bli farligt. Livsmedelsverket ger sedan tidigare rådet att vänta med att ge gröna bladgrönsaker tills barnet är ett år. Nytt råd är att även vänta med rödbetsjuice tills barnet är ett år.

Nitrat och nitrit kan finnas både naturligt, som livsmedelstillsatser i maten och ibland i dricksvatten från egen brunn. Ämnena kan vara skadliga om vi får i sig för mycket av dem. Livsmedelsverket har nu vägt samman den kunskap som finns om nitrat och nitrit och om hur mycket vi får i oss av ämnena.

Små barn känsliga

Det allra mesta nitrat och nitrit man får i sig kommer från grönsaker. Den som dricker juicer och smoothies gjorda på nitratrika gröna blad eller rödbetor ofta, kan få i sig stora mängder.

– Som vuxen är det ingen fara att dricka rödbetsjuice. Men hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet. Därför avråder vi nu från att ge barn under ett år rödbetsjuice, säger Rickard Bjerselius, toxikolog, team risk- nyttohantering och miljö.

Livsmedelsverket ger sedan tidigare rådet att vänta med att ge gröna bladgrönsaker, exempelvis sallad, spenat samt ruccola tills barnet är ett år. Därefter kan man öka mängden efter hand.

För spädbarn som får all sin näring från modersmjölkersättning ger vi rådet att inte blanda ersättningen med dricksvatten från egen brunn med om halterna av nitrat över 50 mg per liter och/eller nitrit över 0,5 mg per liter.

Minska där det är möjligt

Några sätt att minska mängden är att analysera sitt dricksvatten från egen brunn och åtgärda om det innehåller mycket nitrat och att äta mindre av charkprodukter.

– Smoothies på exempelvis spenat och rödbeta är ett bra sätt att få i sig grönsaker men undvik att förvara dem i rumstemperatur. Då kan det bildas mer nitrit i dryckerna, säger Rickard Bjerselius.

Källa: Livsmedelsverket