javplatform

Dags att deklarera för influerare, youtubers och gamers

Inlagd av on apr 17th, 2019 Sparad i Ekonomi. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Du som har inkomster från aktiviteter på internet och sociala medier behöver deklarera om du har tjänat mer än totalt 19 247 kronor under 2018.

Influerare (influencers), youtubers, gamers eller de som har andra liknande verksamheter kan få ersättningar på olika sätt, exempelvis pengar i form av lön eller provision, gratis produkter eller tjänster, donationer samt betalning för annonsutrymme. Alla sådana ersättningar ska deklareras tillsammans med andra inkomster i deklarationen.

– Något som många missar är att du ska betala skatt för en produkt som du behåller, oavsett om du gör reklam för den eller inte. Detta gäller även om produkten är något som skickats till dig utan att du själv bett om det, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Om du mottagit en produkt eller tjänst är det marknadsvärdet, det vill säga det pris som du själv hade betalat om du hade köpt produkterna och tjänsterna, som ska beskattas.

– Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller som du väljer att inte hämta ut. Däremot behöver du betala skatt för produkter eller tjänster som du har fått men som du ger bort eller lottar ut till dina följare, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Om ersättningarna inte finns med i din förifyllda deklaration ska du själv lägga till dem. Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Källa: Skatteverket

Kommentarer är avstängda