javplatform

Nacka kommun toppar årlig miljöranking

Inlagd av on apr 24th, 2019 Sparad i Övrigt. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Nacka strand sett från Kaknästornet. Foto: Wikimedia

Nacka strand sett från Kaknästornet. Foto: Wikimedia

Nacka utses till årets miljöbästa kommun i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking. Förstaplatsen i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner motiveras bland annat med att Nacka lyckas kombinera bostadsbyggande och ökat naturskydd.

På fyra år har Nacka kommun rusat från plats 143:e till plats nummer 1 i miljörankingen. Förklaringen bakom det snabba avancemanget stavas systematik och delaktighet – när 104 000 Nackabor får förutsättningar att göra miljöjobbet tillsammans, så ger det resultat.

– Det gör oss både stolta och glada att vårt systematiska miljö- och klimatarbete ger så tydlig utväxling. Nackaborna är väldigt miljömedvetna och den här framgången delar vi med dem, säger Hans Peters (C), ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott.

Under förra mandatperioden tillsatte Nacka kommun en miljömålskommitté. Sex lokala miljömål togs fram liksom ett miljöprogram med indikatorer för att systematiskt mäta och följa upp resultaten. Miljöprogrammet revideras varje år utifrån lagstiftning, riktlinjer och forskning.

Även Mats Gerdau(M), kommunstyrelsens ordförande, gläds åt utmärkelsen.

– Det känns väldigt roligt att en kommun som växer och utvecklas så starkt som Nacka toppar miljörankingen, det visar att det inte finns någon motsättning i tillväxt och hållbarhet. Jag ser att vår tillväxt tvärtom ger förutsättningar att bygga miljösmart, hållbart och att sanera mark där det tidigare låg industrier och fabriker. Samtidigt värnar kommunen om de naturområden som finns och bildar ytterligare naturreservat. Halva Nacka ska fortsätta att vara grönt, säger han.

Källa: Nacka kommun

Kommentarer är avstängda