Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Berwaldhallen firar fyrtio med jubileumssäsong och nyskapande Östersjöfestival

Diverse artister. Foto: Berwaldhallen
Foto: Berwaldhallen

Östersjöfestivalen i en nyskapande, internationell form inleder säsongen i Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen. Därefter fortsätter Svergies Radios Symfoniorkesters och Radiokörens säsong 2019/20 med det musikaliska berättandet som en röd tråd. Berwaldhallens fyrtioårsjubileum uppmärksammas i flera konserter, med höjdpunkten i en galakonsert i november. En rejäl dos 250-årsjubilerande Beethoven avslutar säsongen, med bland annat Missa Solemnis och den väldiga Symfoni nr. 9. Den världsberömde cellisten Truls Mørk blir säsongens Artist-in-residence.

Dirigenterna Klaus Mäkelä och Herbert Blomstedt, sopranen och dirigenten Barbara Hannigan, cellisten Truls Mörk och mezzosopranen Anne Sofie von Otter är några av de medverkande i konsertsäsongen 2019/20 i fyrtioårsjubilerande Berwaldhallen.

Årets Östersjöfestival tar klivet ut över havet och knyter samman östersjöländerna på ett nytt sätt. På programmet står sju festivaldagar med högklassig musik – och sju samtal, där intressanta personligheter från Östersjöregionen möts för att samtala om hållbarhet och musik. Samtalen, som äger rum framför en publik i städer runt Östersjön, är en integrerad del av festivalen och livesänds för publiken både i värdstäderna och i Berwaldhallen, före konserterna.

Berättelsen om Berwaldhallen får ett nytt kapitel under hösten 2019 då byggnaden som varit Sveriges Radios konserthus och dess största radiostudio fyller 40 år. Musiken från invigningskonserten i november 1979, med både Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, återkommer och kompletteras med ny musik skriven speciellt för jubileet, av svensk-amerikanska tonsättaren Molly Kien. Mahlers spektakulära tredje symfoni med Anne Sofie von Otter som solist och en stor TV-sänd galakonsert med flera musikaliska överraskningar är några av jubileets höjdpunkter.

Att låta publiken upptäcka ny musik har sedan starten varit en betydande del av verksamheten i Berwaldhallen. I den nya säsongen sätts ett särskilt fokus på både orkester- och körmusik av den australiensiske kompositören Brett Dean. Under säsongen uruppför Radiosymfonikerna och dess förste trombonist Håkan Björkman en nyskriven trombonkonsert av Sven-David Sandström. Till Pippi Långstrumps 75-årsjubileum har Sveriges Radios Symfoniorkester beställt ett nytt verk baserat på musiken till filmerna av kompositören Benjamin Staern.

Den världsberömde cellisten Truls Mörk blir artist-in-residence i Berwaldhallen under säsongen 2019/20, och gör sitt första framträdande under Östersjöfestivalen. Både Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester gästas av en lång rad världsartister som gör konserterna till något utöver det vanliga; Ann Hallenberg, Håkan Hardenberger, Barbara Hannigan, Veronika Eberle, Pekka Kuusisto, Herbert Blomstedt och Jukka-Pekka Saraste.

Radiokören leds under säsongen av ett betydande antal dirigenter – de tidigare chefsdirigenterna Peter Dijkstra och Tönu Kaljuste men också Storbritanniens hetaste kördirigent Nigel Short, litauiska Giedré Slekyte och Andrew Manze bland andra. Det blir en säsong med ovanligt många höjdpunkter ur a cappella-repertoaren, från Thomas Tallis 40-stämmiga Spem in alium till Stravinskys Psalmsymfoni. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester framför kören Mozarts stora mässa i c-moll under ledning av Herbert Blomstedt och 250-årsjubilerande Beethovens Missa Solemnis och Symfoni nr 9 under Daniel Harding.

Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören står inför en säsong som också präglas av det musikaliska berättandet. Balettmusiken till Tjajkovskijs Törnrosa, Elgars väldiga Gerontius dröm, Sibelius Lemminkäinensviten och berättelserna om de starka sagofigurerna Scheherazade och Pippi Långstrump är några av de musikaliska gestaltningarna.

Turnéer under säsongen 2019/20
I september framträder Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören vid Anima Mundi-festivalen i Pisa där Daniel Harding sedan 2018 är konstnärlig ledare, med Brahms Requiem. Radiokören gör en två veckor lång turné till Japan i november, ledda av sin tidigare chefsdirigent Peter Dijkstra. Under våren 2020 åker Radiokören på Europaturné med en konsertant version av Beethovens opera Fidelio, med världssopranen Nina Stemme som solist. I februari gör båda ensemblerna ett gästspel i Hamburgs väldiga konserthus Elbphilharmonie tillsammans med Daniel Harding.

–          Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet! Idag tycker jag att orkesterns sätt att musicera är mycket nära mitt eget. Det handlar om att vi påverkat varandra ömsesidigt och att vi utvecklats tillsammans, säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

–          Det har varit spännande att planera för en jubileumssäsong när Berwaldhallen firar 40 år! Det musikaliska berättandet blir en röd tråd, säger Christian Thompson, programchef i berwaldhallen. Vi låter våra två internationellt hyllade ensembler musicera tillsammans så mycket som möjligt med en delad konstnärlig vision. Naturligtvis har vi också planerat för tankeväckande och inspirerande musikaliska upplevelser – varje vecka, något nytt! fortsätter han.

–          Berwaldhallen är sedan 40 år hela Sveriges kulturscen vars musik når ut berett från norr till söder via P2, en plats som vi är mycket stolta över. Att ännu mer profilera Berwaldhallen som Sveriges Radios konserthus, och därmed hela svenska folkets, blir en viktig del i fyrtioårsfirandet, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Källa: Berwaldhallen