javplatform

Om det du inte lärde dig i skolan

Inlagd av on maj 2nd, 2019 Sparad i Kultur. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Omslaget till boken "Det skolan inte lärde dig", stort foto på Hampus Hedström. Foto: Förlaget Lind & Co

Foto: Förlaget Lind & Co

Youtubern Hampus Hedström har precis kommit ut med en bok där han skriver om sin skolgång med dyslexi och om sin karriär som underhållare.

Hampus Hedström är en känd profil på Youtube med 270 000 prenumeranter. Han har i sina videos ibland pratat om sin dyslexi som gjorde hela hans skolgång väldigt svår. Nu har han skrivit en hel bok om sin uppväxt med dyslexi och om hur han blev youtuber tillsammans med hela tre medförfattare; Leif Eriksson, Martin Svensson och Henrik Johnsson, utgiven på förlaget Lind & Co. Men största delen av boken handlar om hans skoltid, hur jobbigt det var att inte klara av att läsa ordentligt. Han fick inte diagnosen dyslexi förrän i slutet av nian då slutbetygen redan var satta. Sina problem med att läsa kompenserade han med att vara desto bättre på den muntliga delen. Ofta överkompenserade han så lärarna och klasskamraterna tyckte han var jobbig.

Boken har flera olika målgrupper med olika roller; dels de som följer honom på Youtube och vill veta mer om hur han hamnade där han hamnade, dels de som går i skolan och har dyslexi eller misstänker att de har det, och deras föräldrar. Den här boken är en tröst för dem, livet är inte kört för att man har lässvårigheter. Man får bara jobba hårdare med det man har. Hårt arbete är något han förordar i boken, utifrån de förutsättningar man har. Men det är också bra att ha stöttande föräldrar som kan och vill hjälpa, vilket han skriver om i boken. Han uppmanar alla föräldrar att stötta sina barn i deras till synes ibland helt vansinniga idéer. Men som förälder är det inte alltid så lätt att veta vilka idéer som är värda att stötta och vilka som bara är helt vansinniga. Vissa idéer kan till och med vara skadliga på kort eller lång sikt.

En annan målgrupp är lärare och andra som jobbar med att planera och sätta upp riktlinjer för hur undervisningen ska bedrivas. Hampus kritiserar i boken skolan för att undervisningen är så fyrkantig. Den tar inte tillvara varje elevs individuella förmågor. För alla är ju inte bra på samma saker. Historien är ju full av människor som inte var direkt lysande i grundskolan men blommade ut efteråt, till exempel Winston Churchill och Albert Einstein.

Det är även intressant att läsa om hans erfarenheter från amerikansk show-biz och om skillnaderna mellan stockholmare och folk från övriga Sverige.

Kommentarer är avstängda