Bergmanveckan

Ingmar Bergman. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Besök av Harriet Andersson och en exklusiv visning av Levan Akins AND THEN WE DANCED på Bergmanveckan på Fårö 24 – 30 juni. 

Sju dagar av film, teater, musik, dans och samtal – med en tung gästlista. Harriet Andersson. Tim Roth. Mia Hansen-Løve. Christina Schollin. Per Myrberg. Virpi Pahkinen. Robert Fux. Det är bara några av de gäster som kommer till Bergmanveckan på Fårö 24 – 30 juni. Flera av dem kommer för att berätta om egna samarbeten med Ingmar Bergman, andra är där för att prata om sin relation till honom och hans verk.

Bland filmerna som visas finns förstås flera av Bergmans filmer – bland annat jubilarerna TÖRST (som fyller 70) och EN PASSION (som fyller 50) – men vi visar också mycket annat: regissören Levan Akin är på plats för en exklusiv förhandsvisning av AND THEN WE DANCED som nyligen valdes ut till Director’s Fortnight i Cannes, vi har nypremiär på Susan Sontags digitalt restaurerade BROTHER CARL, en visning av María Alchés A FAMILY SUBMERGED som tidigare i år vann The Ingmar Bergman International Debut Award på Göteborg Film Festival, och Mai Zetterlings brittiskt socialrealistiska TONÅRSFLICKOR PÅ DRIVEN från 1982.

I musikväg blir det bland annat en Tranströmer-konsert i Fårö kyrka med operatenoren och Bergmangårdarna-stipendiaten Vincent Hashmi och Robert Fux. Fux är ockå årets invigningstalare, och öppnar festivalen den 24 juni. Freja The Dragon spelar på Kutens bensin.

Lilla Bergmanveckan kan de yngre besökarna gå på dockteater, japansk, animerad film, en kortfilmsworkshop och teaterföreställningen BARNENS SCENER UR ETT ÄKTENSKAP som berättar om den ökända skilsmässan ur barnens perspektiv.

Som tidigare meddelats är årets tema ”Framtidens kulturhistoria”, och arrangörerna vill med detta uppmärksamma betydelsefulla kvinnor som blivit undanskuffade och bortglömda när kulturhistorian skrivits. Vi öppnar därför festivalen med BE NATURAL: THE UNTOLD STORY OF ALICE GUY-BLACHÉ, om hur en av filmens/filmbranschens grundare nästan helt föll ur historieböckerna och hur mycket arbete det krävts från många håll för att återupprätta henne.

Källa: Bergmanveckan