Ny kartläggning visar: Etta i Stockholm eller femrummare i Säffle – så mycket bostad får du för miljonen

Stortorget i Säffle. Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet
Stortorget i Säffle. Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet

Maj är en av de månader på året då det köps och säljs flest bostäder och med över 31 000 objekt ute till försäljning förutspår bostadssajten Hemnet att maj kommer få ett nytt utbudsrekord. Hur mycket bostad du får för pengarna kan dock variera stort beroende på var du kan tänka dig att bosätta dig. Enligt en ny kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling visar det sig att en miljon kronor räcker till en stor våning på 354 kvadratmeter i Säffle. För samma summa i Stockholm får du däremot endast en pytteliten etta på 15 kvadratmeter. På villasidan är det istället Lidingö som hamnar i botten och Sollefteå i toppen över var du får mest boyta för pengarna. 

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik sammanställt hur många kvadratmeter bostad du får för en miljon kronor runt om i landet. De län där du får mest boyta för pengarna, såväl villa som bostadsrätt, är Västernorrland, därefter kommer Värmland och Norrbotten. På kommunnivå är det istället i Säffle, följt av Fagersta och Tidaholm. Där får du nämligen hela 354, respektive 335 och 330 kvadratmeter bostadsrätt för miljonen. När det kommer till villor är det den norrländska kommunen Sollefteå som toppar listan, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 5 000 kronor.

– Som bostadsköpare finns det just nu mycket att välja på och därmed goda möjligheter att hitta sitt drömboende.För densom kan tänka sig att bo en bit utanför de större städerna kan få betydligt mycket mer bostad för pengarna.Bosätter du dig exempelvis i Eskilstuna eller Västerås, som bara tar en timme till Stockholm får du tre gånger så mycket yta för samma slant. Med dagens marknad finns det dock fina möjligheter att byta upp dig i det område du redan bor och samtidigt göra en mycket bra affär. Det är viktigt att komma ihåg att vi köper och säljer på samma marknad, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Sett till var i länet du istället får minst yta bostadsrätt för pengarna toppar Stockholm, Danderyd och Solna listan med ett genomsnittligt kvadratsmeterspris 68 000, 56 000 och 54 000 kronor. Faktum är att åtta av de tio dyraste kommunerna i landet ligger i Stockholms län. På plats sju och nio hamnar Göteborg och Mölndal. På villasidan är det istället Lidingö och Danderyd som du får minst, 15 respektive 16 kvadratmeter, hus för samma peng.

– Med dagens bostadspolitik och regleringar på marknaden finns det stora risker för minskad rörlighet och ytterligare inlåsningseffekter. För att skapa en positiv utveckling måste rörligheten öka, exempelvis genom att ta bort lånetaket och minska flyttskatten men också se över vad för typ av bostäder som byggs och anpassa det efter hur efterfrågan faktiskt ser ut, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

 

Topplista: Här får du flestantal kvm
bostadsrätt för en miljon kronor

1. Säffle kommun                              354 kvm

2. Fagersta kommun                        335 kvm

3. Tidaholm kommun                      330 kvm

4. Karlsborg kommun                      277 kvm 

5. Åmål kommun                               211 kvm

6. Kalix kommun                                201 kvm

7. Skara kommun                              195 kvm

8. Tibro kommun                              183 kvm

9. Gislaved kommun                        177 kvm

10. Arboga kommun                        167 kvm

Topplista: Här får du flestantal kvm
villa för en miljon kronor

1. Sollefteå kommun                       198 kvm

2. Högsby kommun                          193 kvm

3. Kramfors kommun                      183 kvm

4. Filipstad kommun                        176 kvm

5. Emmaboda kommun                  170 kvm

6. Älvsbyn kommun                         166 kvm

7. Hultsfred kommun                      165 kvm

8. Hälleforskommun                        164 kvm

9. Hagfors kommun                         157 kvm

10. Uppvidinge kommun               145 kvm 

Källa: Svensk Fastighetsförmedling