Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Peabskolans elever gör praktik på Utöya

Minnesmärket på Utöya. Foto: Peab
Foto: Peab

Några av eleverna på Peabs gymnasieskola gör en annorlunda och minnesvärd praktik på den norska ön Utöya, vars namn och öde för alltid står inskrivet i historieböckerna efter terrordådet för åtta år sedan. – Jag känner mig hedrad över att få komma hit med tanke på vad som hänt här och det känns bra att få vara med och bygga upp det, säger Dennis Isaksson från Peabskolan i Stockholm.

I år är det femte året som Peabskolan engagerar sig i verksamheten på Utöya i Tyrifjorden nordväst om Oslo. Här arbetar elever och lärare från Peabskolan i Malmö, Göteborg och Stockholm med lärlingar från Peab i Norge för att under en veckas tid bygga boulebanor, självbevattnande blomlådor, sophus och gethägn.

Beslutet att inte låta hatet och ondskan segra, utan istället fortsätta att satsa på ön genom förnyelse och utbyggnad, har blivit till något fint mitt i sorgen.

På ön, som ägs av norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, bedrivs kursverksamhet för unga med inriktning på frågor om politik, demokrati och fred.

Genom Peabskolans samhällsengagemang får eleverna här en unik möjlighet att vara med och göra skillnad.

– Det är fint att vara på Utöya, säger Dennis Isaksson från Peabskolan i Stockholm. Jag känner mig hedrad över att få komma hit med tanke på vad som hänt här och det känns bra att få vara med och bygga upp det.

Han och de andra ungdomarna är märkbart berörda av de utställningar på ön som vittnar om den tragiska händelsen den 22 juli 2011 då 69 människor miste livet.

– Projektet på Utöya är en del i det värdegrundsarbete som bedrivs på Peabskolan, säger Rickard Klanglund, projektledare Peab. Arbetet påbörjas redan första utbildningsdagen och avslutas först på studentdagen. Projektet på Utöya är ett fint sätt att omsätta teori till praktik.

Källa: Peab