Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges dyraste hundar

Hundvalp. Foto:  Agria Djurförsäkring
Foto: Agria Djurförsäkring

Labradorer som värderas till 200 000 kronor? Eller en liten chihuahua för 100 000 kronor?  Är det rimligt när ett normalt inköpspris för en vanlig rensrasig hund ligger på runt 13-15 000 kr? Ny statisk från Agria Djurförsäkring avslöjar vad som ligger bakom de höga siffrorna.

Majoriteten av de enskilda hundar som värderas högt är sällan vanliga sällskapshundar, utan de har en uppgift i livet som gör dem extra värdefulla. I korta ordalag handlar det om att hunden har en längre utbildning, att den har egna tävlings- och utställningsmeriter eller att den är en attraktiv avelshund.

Den dyraste gruppen med labradorer är välutbildade ledarhundar som genomgått en längre utbildning, de är dessutom noggrant utvalda med stora krav på bra föräldrar och mentalitet.

– Det ställs stora krav på valpen när man väljer ut en blivande ledarhund, redan här höjs ribban, lägg där till en tvåårig utbildning innan hunden kan ledsaga en synnedsatt person och man börjar förstå hur värdet stiger, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Andra hundar som gör fina samhällsinsatser som assistanshundar och väktarhundar värderas runt 130-150 000 kronor, men en specialistutbildad polishund hamnar snäppet under på 70 000 kronor.

– När det handlar om värden över 100 000 kronor så är det oftast hundar som är inköpta för de summorna för att man vill betala för en lovande stamtavla eller att de bidrar med en samhällsinsats till det utsatta värdet.

En riktigt bra och eftertraktad jakthund värderas kan värderas upp till 50 000-100 000 kronor, och vem vill inte ha med en sådan i jaktlaget? Även så kallade design breeds kan hamna i toppen, i alla fall om man pratar om pudelblandningar som labradoodle och cockapoo.

– Labradoodlen har ett högt inköpspris och ligger med på topplistan över raserna med högsta värdet, men det finns också enskilda hundar som värderas ända upp till 100 000 kronor, säger Agnes Fabricius.

På topplista nedan över de dyraste hundraserna, har vi utgått från medelvärdet per ras. I de här raserna är det efterfrågan på just den här rasen som avgör det högre värdet, inte utbildningar eller enskilda hundars kompetens.

  1. Bostonterrier
  2. Labradoodle
  3. Engelsk bulldogg
  4. Pomeranian
  5. Fransk bulldogg
  6. Mops
  7. Malinois
  8. Rhodesian Ridgeback
  9. Dobermann

Källa:  Agria Djurförsäkring