Hen vill svenskarna ha som reseguide på nästa semesterresa

Resekit på ett träbord. Foto: Resia
Foto: Resia

Att ha en kändis som reseguide på semesterresan är något som kan förgylla vilken semester som helst – om det är rätt person vill säga. På uppdrag av Resia ställde Kantar Sifo frågan ”Vilken kändis skulle du helst vilja ha som reseguide på nästa resa?” till svenska folket. Vinnaren blev samma person som man enligt förra undersökningen även vill sitta bredvid på flyget.

– Den kända person svenskarna helst vill ha som reseguide på sin nästa semesterresa är ingen annan än Leif GW Persson. Han knep guldmedaljen före många andra spännande profiler. Att Leif vinner omröstningen handlar mycket om att han blivit kultförklarad samt att svenskarna törstar efter hisnande kriminalhistorier. Mest populär är Leif bland männen medan han bland kvinnorna får nöja sig med en tredjeplats, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Lika många kvinnor som män
På topplistan syns i år lika många kvinnor som män och det är en mix av såväl idrottsmän, som poddstjärnor, hotellkungar, författare, tv-personligheter och komiker. Precis som föregående år är humor en gemensam nämnare för de flesta på listan. Att få skratta på semestern är viktigt för svenskarna, och tydligen även i kombination med brott och kriminalhistorier.

Leif GW Persson svenskarnas stora favorit
2017 utsågs Leif i samma SIFO-undersökning till den svenskarna helst sitter bredvid på flyget. I år kniper han alltså även förstaplatsen men den här gången var frågan vem svenskarna helst vill ha som reseguide på nästa semesterresa. I en undersökning som gjordes av Hyresgästföreningen 2017 blev Leif även den svenskarna helst vill ha som granne.

I en intervju som gjordes av TV 4´s Nyhetsmorgon i mitten av maj svarade Leif följande på frågan varför just han är så populär bland svenskarna.

– Jag vet inte, men om man ska vara objektiv i förhållande till sig själv så är den avgörande förklaringen nog att tillräckligt många varken har rest med mig eller haft mig som granne. Den som jag nästan enbart reser med nu för tiden är min fru och hon är ju inte lika road. Hon skulle säkert, om möjligt, välja annat resesällskap, säger Leif GW Persson.

Männen vill ha Leif och kvinnorna Mia
Svenska kvinnor och män har olika önskemål när det kommer till val av reseguide. Männens topp 3 är 1) Leif GW Persson 2) Petter Stordalen 3) Tilde de Paula Eby medan kvinnornas är 1) Mia Skäringer 2) Petter Stordalen 3) Leif GW Persson. Den gemensamma nämnaren för samtliga är starka personligheter som engagerar svenskarna och som därför blivit folkkära.

 Måns, Persbrandt och Attenborough
I undersökningen fanns det både färdiga alternativ att välja mellan och utrymme för fri text där man kunde fylla i sin favorit om denne saknades på listan. De namn som var mest populära på den fria listan var Måns Zelmerlöw, Glenn Hysén, Annelie Pompe, Kung Carl XVI Gustaf, Mikael Persbrandt, Fredrik Lindström och David Attenborough.

  – Svenskarna har tyckt till och det råder inga tvivel om att det skulle kunna bli många intressanta resor framöver. Vi tar självklart det här som en utmaning och det vore fantastiskt kul att kunna erbjuda en gruppresa med någon av de här profilerna i framtiden, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Topp 10 på svenskarnas önskelista över reseguide:

  1. Leif GW Persson
  2. Mia Skäringer
  3. Petter Stordalen
  4. Tilde de Paula Eby
  5. Gunde Svan
  6. David Hellenius
  7. Renée Nyberg
  8. Felix Herngren
  9. Camilla Läckberg
  10. Alexander Pärleros

*SIFO-undersökningen gjordes i april 2019. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 15 till 79 år.

Källa: Resia