Tio tips för att undvika vattenskador under semestern

Allt fler vattenskador inträffar i våra kök. Och när du är bortrest på semester har du få möjligheter att upptäcka en läcka innan den orsakat stora skador.
– Nästan alla hushåll har en brandvarnare, men bara drygt 1 av 10 har en vattenfelsbrytare, en bra och prisvärd investering satt i relation till att slippa en stor vattenskada, säger Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar. 

Ismaskiner, kaffemaskiner och även diskmaskiner som ansluts till vattenledningar i köken orsakar allt fler kostsamma vattenskador. Under 2018 ersatte försäkringsbranschen 57 000 vattenskador för 2,3 miljarder kronor och i den senaste branschrapporten konstateras att köket håller på att gå om badrummet som vanligaste olycksplats.

I värsta fall uppstår läckaget medan du är bortrest och vattnet kanske strömmar ut i flera dagar. När du kommer hem från semestern möts du av vatten upp till fotknölarna. Sanering och renovering blir en långdragen och krånglig tid utan kök eller badrum. Det innebär också onödig belastning för klimatet att material blir förstört och behöver ersättas.

– Men det finns produkter som både larmar och förebygger vattenskador och en sådan är vattenfelsbrytare. Den kan automatiskt slå av vattnet i hushållet och varna vid läckage, en helt fantastisk pryl, säger Susanne Fagerberg.

– Det är nästan fyra gånger vanligare att en vattenskada inträffar i bostaden än skador från brand och åska. Trots detta är vattenfelsbrytare fortfarande är ovanliga och det vill vi gärna ändra på.

Tio tips för att upptäcka och förebygga vattenskador

1. Installera vattenfelsbrytare
En vattenfelsbrytare varnar och kan automatiskt slå av vattnet när det börjar läcka

2. Använd tvätt- och diskmaskinen rätt.
Kör dem bara när någon är hemma och vaken. Installera läckageskydd.

3. Kontrollera rören
Titta under vask och handfat då rören ibland läcker knappt märkbart, men några droppar per dag kan på sikt göra stor skada.

4. Leta efter sprickor och glipor i kakel eller klinker
Åtgärda sprickor genast. Risken finns att tätskiktet under också är skadat, det kan vara en god idé att anlita fackkunnig för undersökning.

5. Byt ut silikontätningar
Ersätt alltid gamla, torra och slitna silikontätningar med nya.6. Rengör golvbrunnen
Rengör regelbundet golvbrunn i badrum och källare.

6. Fuktfläckar
Titta efter fuktfläckar i tak och på väggar och utred orsakerna genast.

7. Dålig lukt
Dålig eller unken lukt är många gånger ett tecken på mögel.

8. Rengör golvbrunnen
Rengör golvbrunn i badrum och källare regelbundet.

9. Borra helst inte i kakel
Behövs det så var noga med att fylla hålet med våtrumssilikon innan skruven sätts fast.

10. Stäng av vattnet i huvudkranen när du är bortrest
En stor vattenskada kan ta 4-8 månader att renovera med stort krångel för dig som boende.


Faktaruta – så fungerar en vattenfelsbrytare

En vattenfelsbrytare består av en eller flera sensorer som mäter tryck och/eller flöde i ett tappvattensystem. En datorenhet styr en automatiserad avstängningsventil som bryter vattentillförseln centralt när en onormal trycksänkning eller avvikelse i flödena känns av. Läckagesensorer kan också integreras i systemet som kan avgöra platsen för ett lokalt läckage, som till exempel tvättmaskin eller kylskåp. De flesta fabrikat kan ställas i ”hemmaläge” och ”bortaläge”. Åker du iväg och ställer brytaren på bortaläge stänger vattenfelsbrytaren ventilen alternativt blir känsligare för förändringar än i hemmaläge.

Källa: Länsförsäkringar