Vikingaföremål tillbaka i Sverige efter världsturné – ställs ut i ny vikingautställning på Historiska museet

Den så kallade ”Skånehammaren” från vikingatid. Foto: Ola Myrin Statens historiska museer.
Den så kallade ”Skånehammaren” från vikingatid. Foto: Ola Myrin Statens historiska museer.

Nu är 450 vikingaföremål som varit på världsturné i sju år tillbaka på Historiska museet i Stockholm. Ett av föremålen som packas upp är ett silverhänge i form av en torshammare, den berömda så kallade ”Skånehammaren”. Den kommer att ingå i museets nya vikingautställning som öppnar nästa år. Utställningen blir en av världens största, med fler än tusen originalföremål.

– Hänget är spektakulärt med ett rovfågelsansikte som kröner hammaren och sannolikt är det ett av de mest ikoniska vikingaföremål som finns, säger Gunnar Andersson, 1:e antikvarie och arkeolog på Statens historiska museer. Det är också ett av de mest kopierade. Kopior av Skånehammaren finns att köpa i många museibutiker världen över, liksom i turistaffärer i Gamla stan i Stockholm. Men originalet kan man bara se på Historiska museet.

Mer än 1,4 miljoner besökare i tre världsdelar har sett föremålen som nu är tillbaka i Sverige. De har ingått i en vikingautställning som producerats i ett samarbete mellan Historiska museet samt MuseumsPartner och Studio-exhibit i Österrike.

Just nu pågår arbetet med nya ”Vikingar” så den utställningshallen är tillfälligt stängd för ombyggnation. Utställningen, som öppnar nästa år, presenterar vikingarnas värld och vår bild av den – en bild som har förändrats genom de senaste årens arkeologiska upptäckter och forskning. Här levandegörs vikingatidens människor med hjälp av unika föremål, nya berättelser och interaktiva stationer.

Många besökare kommer till Historiska museet för att uppleva vikingatiden. Den 17 juni–25 augusti erbjuder museet gratis guidade visningar för vuxna bland vikingatida föremål i museets olika utställningar. Visningarna ger en introduktion till vikingatiden. I sommar är den stora utomhusgården fylld av vikingaaktiviteter för stora och små. Här får besökarna prova på pilbågsskytte, hantverk, grädda vikingabröd, utmana varandra i dragkamp och mycket mer.

VIKINGASOMMAR PÅ HISTORISKA MUSEET, 17 juni–25 augusti 2019

  • Vikingarna – vilka var de? Gratis guidade visningar för vuxna: dagligen på engelska kl. 12.00 och 13.00 och på svenska kl. 14.00. Välkommen att titta in i vikingarnas värld, visningen ger en introduktion till vikingatiden.
  • Viking för en dag. Stora gården utomhus är fylld av vikingatida hantverk, lekar och spel för stora och små, öppet varje dag kl. 10.00–16.00.

Källa: Historiska museet