Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny undersökning – så äter vi sill

Förbereder sillinläggning. Foto: Coop
Foto: Coop

Inlagd sill har en lång historia på det svenska matbordet och tar ofta plats vid högtider som midsommar, jul och påsk. En analys av Matometerns databas visar att den inlagda sillen oftast finns på svenska tallrikar i juni. En färsk undersökning visar även att den mest populära sillsorten är senapssill och den allra viktigaste ingrediensen om man ska lägga egen sill är lök.

Varje vecka sen mars 2017 intervjuar Demoskop, på uppdrag av Coops Matometer, en representativ grupp 1 000 svenskar i åldern 16-74 och frågar dem vad de åt under sex olika måltidstillfällen. Matometerns databas består idag av mer 650 000 måltider och en analys av alla måltider i databasen visar att svensken oftast äter inlagd sill i juni. Den inlagda sillen uppskattas oftast till lunch och äts då i störst utsträckning tillsammans med crème fraiche eller gräddfil. Det är i större utsträckning äldre personer, 55+, som äter inlagd sill.

Undersökning om inställning till sill
Demoskop har även genomfört en kompletterande undersökning och frågat en representativ grupp svenskar på 1 100 respondenter om deras inställning till inlagd sill.

24 procent svarar att de inte äter sill, och det är främst personer i åldern 16-35 som inte gör det. Bland de som äter sill är det absolut viktigaste när de köper inlagd sill att den är god, vilket sex av tio svarat. På frågan om vilken ingrediens man vill ha med om man skulle skapa en egen sillsort hamnar lök på förstaplats (47%) bland tillfrågade som svarat att de äter sill. Andra populära ingredienser att ha med när man skapar en egen inlagd sill är inläggningsbas (28%), dill/gräslök (27%), senap (20%) och majonnäs/crème fraiche (19%).

Äldre personer håller sig till de klassiska ingredienserna när de skapar sin alldeles egna sillsort. Tillfrågade i den yngre gruppen, 16-24 år, såg gärna att deras sillburk innehöll någon av ingredienserna vitlök (25%),  ingefära (18%), saffran (16%) eller varför inte vanilj (6%).

Om man ska välja en favorit bland de klassiska sillvarianterna får man en spridd bild över vilken smak/kryddning som är den svenska sillätarens favorit. Senapssillen är den som är mest populär (20%) följd av löksillen (17%) och den inlagda sillen samt skärgårdssillen båda på 14%. Undersökningen visar även att senapssillen är mest populär bland de som bor i storstad (24%) samtidigt som löksillen är mer populär i övriga landet (28%).

Slutsatser från Matometerns databas och från undersökningen:

  • Svensken äter oftast inlagd sill i juni och då oftast tillsammans med crème fraiche eller gräddfil.
  • Inlagd sill är mest populär på lunchtallriken och uppskattas oftast av äldre personer, 55+.
  • 24% av svenskarna säger att de inte äter sill.
  • Det viktigaste när man köper sill är att den är god (61%).

Om du fick skapa din egen sill, vilka fyra ingredienser skulle du ha med då?
#1 Lök                                            47%
#2 Inläggningsbas/123-lag            28%
#3 Dill/gräslök                                27%
#4 Senap                                       20%
#5 Majonnäs/crème fraiche          19%

Vilken smak/kryddning på sillen är godast? (Välj ETT favoritalternativ)
#1 Senapssill                                20%
#2 Löksill                                      17%
#3 Inlagda sill                               14%
#3 Skärgårdssill                           14%
#5 Matjessill                                 10%

Källa: Coop