Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livscykelanalys visar att pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck sett över sin livstid – särskilt när den återvinns

Huhtamäki har deltagit i en analytisk studie som undersökt hela koldioxidavtrycket för olika slags kaffemuggar under produktens livstid. Studien visar att pappersmuggen oftast är den mugg som har lägst koldioxidavtryck vilket dessutom kan minskas med ytterligare 54% genom återvinning. Huhtamäki har nyligen lanserat den 100% förnybara muggen FutureSmart, tillverkad av papper med en coating på insidan av växtbaserad polyeten.

Livscykelanalysen av pappersmuggarna utfördes under 2018-2019 av Teknologiska forskningscentralen VTT Ab. Analysen beställdes av Huhtamäki tillsammans med kartongtillverkaren Stora Enso.

“Pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck för många användningsområden i vardagen, och ger även bättre livsmedelssäkerhet i och med garanterad hygien. Överlag har pappersmuggen ett koldioxidavtryck som är litet jämfört med vad som är i muggen. Pappersmuggen utgör till exempel endast 4% av klimatpåverkan för en kopp latte. Återstående 96% går åt till att producera kaffet och mjölken, samt den energi som det kostar att framställa drycken,” säger Richard Ali, hållbarhetschef på Huhtamäki Foodservice Europe-Asia-Oceania.

Studien undersökte främst två scenarier: där pappersmuggen används på plats i ett kafé eller för att ta med. I kaféscenariet jämfördes pappersmuggen med en porslinskopp, och för avhämtning jämfördes den med muggar av återanvändningsbar plast och stål.

För porslinskoppen skapar diskningen störst klimatpåverkan

Diskningen utgör över 90% av total klimatpåverkan för porslinskoppar, och diskningens effektivitet blir därmed den överlägset största faktorn som avgör koppens klimatpåverkan. En porslinskopp måste användas minst 350 gånger innan den får mindre koldioxidavtryck än en pappersmugg, om man räknar samman material, produktion och effektiv diskning.

Om pappersmuggen återvinns efter användning, eller om 80% av materialet återvinns, är pappersmuggar alltid det bättre alternativet ur klimatsynpunkt.

För att effektivt diska en kopp är det dock mer än klimatet som måste tas hänsyn till. Diskning är även en fråga om livsmedelssäkerhet och hygien. Pappersmuggar är dock alltid lika hygieniska och säkra.

Återanvändningsbara plastmuggar för avhämtning

I avhämtningsscenariet studerades pappersmuggar med plastlock som håller drycken på plats och förhindrar olyckor. Studien visar att en återanvändningsbar plastmugg måste användas minst 20 gånger för att få mindre klimatpåverkan än en pappersmugg.

Om pappersmuggen återvinns efter användning och/eller har en beläggning av växtpolyeten (PE) ökar detta till 32-36 gånger.