Östersund gör sig redo för Storsjöcupen

Målvakt. Foto: Manuel Heinrich Emha
Foto: Manuel Heinrich Emha

Idag tisdag den 2 juli inleds årets upplaga av Storsjöcupen, ett av årets mest betydelsefulla evenemang för besöksnäringen i Östersund. I år är det för första gången över 500 deltagande lag från en rad olika länder och med sin mer än 40-åriga historia är cupen en av Sveriges äldsta fotbollscuper och den fjärde största för ungdomar. Storsjöcupen pågår mellan 2 och 6 juli.

– Storsjöcupen är ett av de evenemang som genererar mest till besöksnäringen under året, säger Martin Sahlberg, destinationschef på Destination Östersund. De undersökningar som görs visar att de turistekonomiska effekterna av cupen ligger runt 60 miljoner kronor. Förutom de ekonomiska effekterna skapas också uppmärksamhet kring Östersund som besöksdestination. Det är ett tillfälle för oss att positionera oss som en attraktiv stad att besöka även andra tider på året och vi vet att många som spelat cupen som ungdomar väljer att återvända med sina barn till cupen eller till Östersund tack vare sina positiva minnen.
Martin fortsätter   – Vi ser de positiva effekter som te x Storsjöcupen och Skidskytte-VM har för både besöksnäring och bilden av Östersund. Kommande år har vi flera stora internationella idrottsevenemang framför oss med bla SkiTour 2020, VM i skidskytte för Parasport och Special Olympics 2021 – allt detta sätter Östersund på kartan som en av de absolut bästa städerna för stora events.

Calle Hedman, cityutvecklare på Destination Östersund berättar:
– Östersund vann utmärkelsen Årets Stadskärna 2019, där en attraktiv stadskärna med ett levande torg och stora och små events var några av framgångsfaktorerna. Vi vill att det ska synas och kännas i hela stan att det är Storsjöcupen och att spelarna och deras familjer ska känna sig lite extra välkomna. Vi pyntar stan och skapar ett aktivitetstorg på Stortorget med en mängd aktiviteter t ex tipsrundor, BungyRun, fotbollsbiljard, pingisbord, fotbollsplan, volleybollnät och mycket mer. Men framför allt vill vi skapa en skön känsla i stan.

Storsjöcupen invigs tisdag den 2 juli kl 20.00 med ett karnevalståg till Stortorget, men de första matcherna spelas redan på tisdagsmorgonen. Finalerna avgörs lördag 9 juli på Sportfältet.

Fakta om Storsjöcupen: 61 miljoner i direkta turistekonomiska effekter, 23 000 tillresta besökare, 500 lag, 1 305 matcher spelas på 32 fotbollsplaner och döms av 140 domare.30 000 portioner mat serveras varje dag.

Källa: Destination Östersund