javplatform

En utökad föräldrapenning

Inlagd av on jul 2nd, 2019 Sparad i Ekonomi. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Från och med den 1 juli likställs en förälders sambo med en förälder när det gäller uttag av föräldrapenning. Detta gäller även i de fall föräldern och sambon inte har varit gifta med varandra, eller har eller har haft barn tillsammans.

– 1974 års föräldraförsäkring speglar inte dagens samhälle och den mängd olika familjekonstellationer som finns i dag. Regeringen vill se en ökad flexibilitet även för de som inte lever i en traditionell kärnfamilj, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Lagändringen innebär att kretsen av personer som likställs med förälder utökas, och utgör ett steg i att inkludera fler familjekonstellationer i möjligheterna att vårda ett barn med föräldrapenning. Sambon får dock ingen självständig rätt till dagar med föräldrapenning, utan det är vårdnadshavaren som måste överlåta dagar till den personen.

Som en följdeffekt sker en ändring i föräldraledighetslagen. En förälders sambo ges rätt till ledighet från arbetet vid uttag av föräldrapenning också i de fall föräldern och sambon inte har varit gifta med varandra eller har eller har haft barn tillsammans.

Källa: Socialdepartementet

Kommentarer är avstängda