Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flygplatschefen: Sju tips för en smidigare flygresa

Foto: (WT-shared) Adestro at wts wikivoyage
Foto: (WT-shared) Adestro at wts wikivoyage

I semestertider ökar resandet från svenska flygplatser när fler människor passar på att flyga, både inom Sverige och utomlands. Allra högst är trycket på Arlanda, så för att underlätta för alla resenärer har Arlandas flygplatsdirektör delat med sig av sju smarta tips som sparar tid och gör vistelsen på flygplatsen så smidig som möjligt.

Peder Grunditz är flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport och har 30 års erfarenhet från flygbranschen. För att fler ska få en smidigare vistelse på flygplatsen delar han med sig av sina bästa tips.

– Det blir alltid högre tryck på flygplatserna när semestern närmar sig och många ska ut och resa, men det finns några grundläggande saker som gör det hela lite enklare för både resenärer och flygplatspersonal. Efter mina trettio år i branschen har jag samlat på mig en del tips som kan vara bra att tänka på innan man beger sig mot flygplatsen, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

1. Kontrollera passet
När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Tänk på att körkortet inte alltid räcker som id-kort. Vissa länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, så ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till.

2. Chatbot Swea
Följ flyget och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Det går även att ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

3. Kom till flygplatsen i god tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. Varför ska man stressa i onödan?

4. Kids track
Kom ihåg att barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5, mot gaterna F26-F69. Det gör det både snabbare och smidigare att passera. Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.

5. Fästa bagagetagg
En av de vanligaste frågorna som resenärer ställer är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: Så fäster du din bagagetagg.

6. Väntetid i säkerhetskontrollen
Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Det går även att ställa just den frågan till vår chatbot.

7. Tidsgaranti på restauranger
Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang. Se till exempel: www.swedavia.se/arlanda/mat-dryck/.

För fler smarta tips, besök gärna www.swedavia.se/restips

Källa: Swedavia