Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varning till hästägare – liga på sadelstöldsturné

Mycket tyder på att en liga som inriktat sig på att stjäla sadlar nu härjar i Sverige. Förra veckan blev 2 stall utanför Linköping bestulna och sedan slutet av maj har ett tjugotal sadelstölder anmälts runtom i Östergötland. Polisen tror det är en liga som åker runt just nu i Sverige. 

Sadlar är värdefulla och polisen misstänkte redan 2015, när Västsverige drabbades av en våg av stölder, att det handlade om internationella ligor som smugglar ut sadlarna ur landet.

– Tillvägagångssättet liknar de ligor som stjäl båtmotorer, de gör många tillslag i ett område och sen rör de sig vidare till andra delar av Sverige, säger Johan Litsmark på Länsförsäkringar.

Det finns all anledning att se över lås och säkerhetsåtgärder för landets alla sadelkammare.

– Grunden är förstås att du ska ha låst sadelkammaren, men att hjälpa varandra i grannskapet och på ridanläggningar genom att ha ögonen öppna för okända bilar eller besökare, visa att de är uppmärksammade. Det kan vara ett effektivt sätt att avskräcka ligorna, säger Johan Litsmark.

En annan bra åtgärd är att DNA-märka sadlar och annan värdefull utrustning.

Hur gäller försäkringen vid sadelstöld?

– För en privatperson som har sin häst inackorderad eller i eget stall så är det från hemförsäkringen som du kan få ersättning. Komplettera gärna med allrisk för ett mer omfattande skydd, säger Johan.

För stallägare som har verksamhet där utrustningen ingår ska det finnas gårdsförsäkring och då ersätter den för stulna sadlar som hör till verksamheten.

– Försäkringen täcker, men det kan vara högre självrisker i det fall sadelkammaren varit olåst. Själva stallbyggnaden får ju inte vara låst eftersom djuren ska kunna undsättas i händelse av brand, säger Johan.

En polisanmälan ska också göras innan du anmäler stölden till ditt försäkringsbolag.

Källa: Länsförsäkringar