Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Varierad musik på Victoria-konserten

Kronprinsessan Victoria med familj. Foto: Olav Holten / pp-press
Foto: Olav Holten / pp-press

På söndagskvällen var det både prisutdelning och konsert med artister från väldigt olika genres.

På söndagen var det 14 juli och därmed kronprinsessans födelsedag. Traditionsenligt hade hon och familjen firande på Solliden utanför Borgholm på Öland på eftermiddagen med knappt 10 000 besökande. Sedan på kvällen hölls den så kallade Victoria-konserten på Borgholms IP. Emellan musikuppträdanden delades även Victoria-priset ut, det som förut hette Victoria-stipendiet. Årets pristagare var Hanna Öberg, skidskytt som först vann VM-silver i damstafett och sedan följde upp det med ett VM-guld på 15 kilometer, på hemmaplan dessutom. Efter den segern sa hennes mamma de bevingade orden: ”Vad har du gjort?!”. Det guldet tog hon nästan exakt för fyra månader sedan, fyra månader och tre dagar. Förra året gick det också till en skidåkare, Stina Nilsson som är längdskidåkare. Priset har delats ut sedan 1979, på Victorias två-årsdag. Då gick det så klart till Ingemar Stenmark. Priset instiftades som ett sommarens komplement till vinterns Svenska Dagbladets guldmedalj. Och precis som det priset har Björn Borg aldrig vunnit det här priset heller.

Hela galan leddes av Yvette Hermundstad, mest förknippad med Vinterstudion och andra sportsändningar men har även varit programledare för Mitt i naturen och Årets Kock. Som en kontrast till sommarvärmen så visade hon ett klipp från Vinterstudion där hon stod och rapporterade i rytande snöstorm. Då slutade man klaga på värmen. Det var en varm och strålande sommardag även om den inte var lika varm som förra året.

Programledaren Yvette Hermundstad tillsammans med födelsedagsbarnet. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Vinnaren Hanna Öberg leds till hedersplatsen av kronprinsessan Victoria. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Det var så klart även en hel del musikunderhållning. Efter att kungafamiljen anlänt med häst och vagn framförde operasångaren Rickard Söderberg Kungssången. Efter det blev det musik av helt annat slag. Då sjöng Benjamin Ingrosso sin mello-vinnare Dance you off. Efter det kom Arja Saijonmaa och sjöng sin miljö-sång Mina fyra årstider.

Innan Rickard Söderberg kom tillbaka och sjöng Stad i ljus fick vi se ett inslag på storbildsskärm om när Victoria gjorde ett besök på Stockholms handikappridklubb. Det är en ridklubb som möjliggör för handikappade barn att få rida häst. Victorias engagemang är ju rörelsehindrade.

Efter den gamla Melodifestivallåten Stad i ljus blev det hip-hop framförd av Kaliffa. Han sjöng sin låt Helt seriöst. Lina Hedlund från Alcazar sjöng något helt annat än det hon brukar sjunga; hon framförde Hälsingevalsen. Efter ytterligare en sång med Benjamin Ingrosso var det dags för kvällens ös.

Isaac & The Soul Company framförde en riktigt ösig soul som det svängde om.

Men till kvällens artist får man väl ändå utnämna Saga Hedlund Stenmarck. Det var en flicka på sju år, jämngammal med Estelle, som stod ensam på scen och sjöng Goliat med stark och fin röst.