Varannan svensk upplever problem med magen under semestern

Avkoppling och återhämtning under semestern är något som många ser fram emot. Kanske blir det en resa till solen i sommar? Hälsobarometern 2019 visar att varannan svensk någon gång upplevt magproblem under en semesterresa. Något som kan stressa upp även den mest avslappnade semesterfiraren. Trots detta har sju av tio aldrig gjort något för att förebygga besvären.

Sommaren är här och svenskarna är i full gång med att göra sig redo för semestern. Men för många väntar inte endast frid och fröjd under ledigheten. Lifes senaste undersökning visar nämligen att varannan svensk upplever problem med magen under semestern. Hela 69 procent av de som upplevt problem med magen har dock inte gjort någonting för att förebygga dem.

– Att resa till ett land med en annan matkultur än hemma påverkar lätt magen. Så kallad ”turistmage” är ett vanligt fenomen bland svenska semesterfirare. Men det går att förebygga med kost som är rik på mjölksyrabakterier. Samt kosttillskott som Probiotika. De hjälper kroppens egen bakterieflora i magen att hålla sig i balans innan och under hela semestern, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Vanligare bland yngre än äldre
Magproblem under semesterresan är vanligare bland de som är yngre än de äldre. Hälsobarometern 2019 visar att de som upplevt magproblem flest gånger i samband med en semesterresa är i åldrarna 18–30. De som däremot har upplevt minst problem är över 65 år.

Bland de som försökt förebygga magproblem inför en semesterresa är vaccination och kosttillskott vanliga åtgärder.

Källa: Life