Förläng sommaren – hit reser svenskarna i augusti och september

Bro i Prag i solnedgången. Foto: Resia
Foto: Resia

Vi är mitt i sommaren men många har redan avslutat sin semester och är tillbaka på jobbet. För den som sparat några semesterdagar är augusti och september fantastiska månader att resa utomlands på. Inte lika mycket folk, behagligt klimat och ofta bättre priser. Svenskarnas weekendfavoriter under sensommaren är Prag, Alicante och Palma de Mallorca som står för de största ökningarna. Inom chartern seglar Korfu upp på topplistan med en ökning på hela +219 %.

– Prag har toppat listorna under i stort sett hela sommaren. Att resa till prisvärda länder med mycket att upptäcka är något svenskarna verkligen tagit till sig. Den spanska värmen lockar också med ökningar till både Alicante och Palma de Mallorca. Intresset för weekendresor har varit väldigt stort under sommaren och det är kul att se att det fortsätter. Europa är ju som en stor gottepåse med en massa länder att välja och vraka mellan. Vi ska verkligen vara tacksamma över att ha sådan närhet till så många länder, det är verkligen inte alla som har det, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Spanien i topp på samtliga listor

Den spanska värmen lockar oss svenskar och Alicante och Palma de Mallorca ligger just nu på en ökning med +18 % respektive +21 % på topplistan över reguljärflyg. Barcelona klättrar upp på en andraplats bland populära resmål under den här perioden. På listorna över charterresor och sista minuten ligger Palma de Mallorca i topp med ökningar på upp till +64 %. De grekiska öarna Rhodos och Kreta hamnar inte långt efter med sitt solsäkra klimat och många stränder. Hetaste grekiska ön just nu är dock Korfu som klättrar in på nionde plats med en ökning på hela +219 %.

Prag är sommarens weekendfavorit

Bokningarna till Prag fullkomligt väller in och har så gjort under hela sommaren. På bokningar som gjorts under året med avresa i augusti och september ligger Prag överst på listan över reguljärflyg med en ökning på +21%. Staden syns även på listan över mest bokade sista minuten-resmål med en ökning på +7% jämfört med samma period förra året. Det Prag inte har att erbjuda sina besökare, det behöver man inte.

Sista minuten

Sista minuten-listan toppas av Palma de Mallorca med stora ökningar jämfört med samma period förra året (+64%). Andra stora ökningar syns på Nice (+70%), Rom (+50%) och Antalya (+12%). Chania, Larnaca och Split tappar en aning under den här perioden (mellan 2 och 11 %) men har alla haft ökningar tidigare under sommaren.

– Mitt bästa sensommartips är Parga på grekiska fastlandet som är ett fantastiskt resmål med en trygg och romantisk atmosfär. Här finns massor av spännande utflykter, mysiga tavernor och både små och stora stränder. Hit kan man åka en bit in i september. Man åker hit med reguljärflyg som bokas som en charterresa och det är Preveza som är flygplatsen. Inte långt bort ligger även Lefkas så vill man kombinera två pärlor är detta ett fantastiskt tillfälle, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Mest bokade resmål med reguljärflyg, avresa under augusti och september

 1. Prag (5)
 2. Barcelona (3)
 3. Malaga (1)
 4. London (2)
 5. Rom (4)
 6. Palma de Mallorca (9)
 7. Paris (6)
 8. Alicante (ny!)
 9. New York (8)
 10. Lissabon (ny!)

Mest bokade charterdestinationer med avresa under augusti och september

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Rhodos stad (3)
 3. Chania (2)
 4. Larnaca (4)
 5. Split (5)
 6. Antalya (6)
 7. Kos stad (8)
 8. Preveza (7)
 9. Korfu (ny!)
 10. Zakynthos (10)

 

Mest bokade sista minuten-resor med avresa under augusti och september

 1. Palma de Mallorca (2)
 2. Rhodos stad (3)
 3. Chania (1)
 4. London (4)
 5. Larnaca (6)
 6. Split (7)
 7. Antalya (9)
 8. Prag (8)
 9. Rom (ny!)
 10. Nice (ny!)

– Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa under augusti och september. Inom parentes syns förra årets placering vid samma tidpunkt.

Källa: Resia