Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unga surströmmingsätare bör undvika strömming resten av året

Surstömming, knäckebröd och öl.
Foto: vadim.tk

Snart är det surströmmingspremiär. Men tänk på att strömming kan innehålla höga halter av dioxin och PCB som lagras länge i kroppen. För unga surströmmingsälskare kan det därför vara bra att passa på nu men sedan undvika strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året.

Den strömming som används vid tillverkningen av surströmming är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken, där strömming och andra feta fiskar innehåller höga halter av miljögifter. Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Men Sverige har ett undantag som innebär att fisken får säljas här under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.

Därför har Livsmedelsverket särskilda kostråd för dessa fiskar och informerar regelbundet om vilka grupper som är känsligast för miljögifterna och därför inte bör äta till exempel strömming för ofta.

Vanlig missuppfattning

En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder.

Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under många år och som förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kostråden

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år – övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Källa: Livsmedelverket