Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Zombie-invasion på Södermalm

Familj sminkad till zombies. Foto: Olav Holten / pp-press
Foto: Olav Holten / pp-press

På lördagen var det zombie-invasion på Södermalm, knappt ett hundratal zombies gick från Medborgarplatsen till Tantolunden.

I lördags var det Stockholm Zombie Walk, ett årligt evenemang sedan tolv år tillbaka. Men det här var den trettonde zombievandringen, första året gjorde man två stycken vandringar. Det hela började med ett upprop på Facebook av Gustav Lyckman som var rädd att inte någon skulle komma. Vandringens ledare idag var Magnus Dannersten. Han skulle föreställa den galna vetenskapsmannen som kokat ihop den läskiga bakterien som orsakat zombie-epidemin. Med skägg, vit rock och speciella mörka glasögon gjorde han sig bra i den rollen.

Zombie attackerar vetenskapsmannen som skapat dem. Foto: Olav Holten / pp-press
Foto: Olav Holten / pp-press

Många i paraden var riktigt skickligt sminkade, det såg rätt trovärdigt ut. Snart anses det väl som en del av allmänbildningen att kunna göra en zombiesminkning. Det var en hel del barnfamiljer som gick utklädda i zombieparaden tillsammans. En familj som blandade skräck och humor riktigt bra var en mamma med två barn. Hon hade sminkat barnen till zombies och själv tagit på sig en papperskrona från en känd hamburgerkedja och hängt på sig en skylt där det stod ”Unhappy meal”. Vill barnen äta upp en så får man väl offra sig. Efter paraden fick de ett av tre priser från ledningen. De fick fribiljetter till Gröna Lunds halloween-firande. På startplatsen i Fatbursparken vid Medborgarplatsen fanns folk från Gröna Lund på plats med ett partytält och rekryterade zombies inför Halloween. Omröstningen om bästa sminkning fortsätter på sociala medier när paraden är slut.

Men det var inte alla som var utklädda till zombies. En del var utklädda till soldater som ska försvara det sista av mänskligheten efter zombie-apokalypsen. Visserligen var det många barn med i paraden men det var inte alla barn som uppskattade åsynen av ett gäng zombies som kom vandrande.Jag såg två barn som blev gråtfärdiga. Men de flesta i publiken, både stora och små, såg ut att tycka att det var kul.