Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rapport visar – Kvinnor passé efter 50 år

Jurek Rekrytering och Bemanning är initiativtagare till Jurekbarometern – en rapport på temat: Talang på lika villkor. Den förra rapporten indikerade utmaningar inom åldersdiskriminering. En problematik Jurek valt att följa upp och gräva djupare i. Det visade sig att löneutvecklingen bland kvinnor som fyllt 50 stagnerar. Skillnaderna mellan män och kvinnor blir också dramatiskt större i spannet 50–54 år framförallt bland akademiker i Stockholmsområdet. Från spannet 45 – 49 till 50 – 54 så ökar lönegapet från dryga 4000 till dryga 10 000 kr.

– Att kvinnor åldersdiskrimineras vid 50 års ålder är ett samhällsproblem som kostar direkta pengar i både tillväxt och skatt. Företagen skriker efter specialistkompetenser. Då har vi inte råd att välja bort eller att inte bidra med den kompetens som finns. Jurek försöker hela tiden att bredda våra kunders syn på ålder och aktivt hjälpa både kandidater och kunder till matchning på kompetens och inte ålder, säger Shervin Razani, VD på Jurek Rekrytering och Bemanning.

Jurek gör vissa antaganden kring det skenande lönegapet mellan män och kvinnor i ålderskategorin 50–54 år:

  • Ett grundmurat lägre självförtroende – Vi har sett att kvinnor begär 10000 kronor lägre i månadslön vilket givetvis påverkar löneutfallet
  • Barnafödande – kvinnor har en tendens att dels hamna efter i löneutvecklingen under barnafödande men också begära mindre i lön när de återvänder till jobb
  • Vabbande – kvinnor vabbar i högre utsträckning vilket påverkar lönen och utvecklingen högre upp i åldrarna
  • Lojalitet – kvinnor byter mer sällan jobb än män vilket leder till färre tillfällen för löneförhandling
  • Åldersdiskriminering – kvinnor efter 50 anses mindre attraktiva vilket ger effekt på efterfrågan. Ambitionen finns fortfarande – hela 78 procent av ansökningarna i kategorin 50–54 år kom från kvinnor. Det visar att vilja och kompetens finns, men jobberbjudanden uteblir.

    Det enda område som bryter trenden är kvinnliga jurister. Tvärtemot sina medsystrar inom andra yrkeskategorier lyckas de höja lönerna med 8,91 procent inom samma åldersspann.

– Det gläder mig att se och kan förmodligen relateras till att kvinnliga jurister vet sitt värde. Det finns ofta en tydlig prislapp för vad en viss roll är värd, dels för att kvalifikationerna är så pass mätbara men även för att budget ofta redan är satt med ett tydligt lönespann. Det blir alltså en objektiv bedömning av tjänstens värde där kompetens och erfarenhet styr, inte kön, säger Helena Woodcock, Head of Business Unit Law

Jurek kommer att fortsätta att sätta ljus på frågor som kan påverka Sveriges framtida tillväxt på grund av fördomar inom rekrytering.

Källa: Jurek