Jim Walmsley och Alexandra Morozova vann Ultravasan 90 2019

Prisutdelning Ultravasan 90 (herr): 1. Jim Walmsley, 05.47.28 2. Joacim Lantz, 06.06.10 3. Charles Harpur, 06.09.29 Foto: Vasaloppet
Prisutdelning Ultravasan 90 (herr): 1. Jim Walmsley, 05.47.28 2. Joacim Lantz, 06.06.10 3. Charles Harpur, 06.09.29 Foto: Vasaloppet

Två världsstjärnor hade solouppvisning i Vasaloppsarenan under lördagsförmiddagen. Jim Walmsley, USA, vann Ultravasan 90 överlägset på tiden 5.47.28. Ännu mer överlägsen var Alexandra Morozova, Ryssland, i damklassen som kom i mål på 7.11.07. I Ultravasan 45 segrade Fredrik Eriksson, IK Akele, och Sofia Byhlinder, IFK Mora Friidrott. Bägge loppen kunde notera nytt deltagarrekord.

Det var elva grader och mulet väder klockan 05.00 på lördagsmorgonen i Berga by när starten gick för det rekordstora löparfältet i den sjätte Ultravasan 90. Uppgiften för de 1218 startande var att ta sig 90 kilometer från Sälen till Mora.

Ultravasan 90 herrklassen
Att de två senaste årens bäste ultralöpare i världen, Jim Walmsley, som satte världsrekord på 50 miles i maj, skulle vinna Ultravasan 90 och bli förste amerikanske segrare var ingen stor överraskning. Den stora frågan var om han skulle kunna slå Jonas Buuds rekordtid 5.45.08 från 2015.

Jim Walmsley satte upp en hög fart från start och kunde sedan sololöpa genom alla de sju klassiska Vasaloppskontrollerna.

”Jag tror ändå inte att han slår rekordet”, sade Jonas Buud strax före start. Till Bergspriset i Evertsberg var Jim Walmsley 4 minuter och 50 sekunder före Jonas Buuds rekordpassering från 2015. Jims ledning i loppet var över tio minuter i Evertsberg före tvåan Joacim Lantz.

Men medan Jim Walmsley är känd för att öppna väldigt hårt så var ju Jonas Buud i fornstora dagar i jämförelse en slowstarter (nåja) och gjorde en mycket stark avslutning av loppet 2015. Mycket riktigt, mellan Oxberg och Hökberg försvann Walmsleys övertag på rekordtiden. Efteråt menade han också att han inte hade ätit så mycket som han borde. Strax efter Hökberg stannade han även för en energipaus i över 40 sekunder. Jim jagade dock vidare mot rekordet, som dock klarade sig.

Jim Walmsley vann 2019 års Ultravasan 90 på 5.47.28, således den näst snabbaste tiden i loppets historia, drygt två minuter från rekordet.
– Det var en härlig dag därute och härligt väder. Det var riktigt roligt att springa i dag, sade en till synes pigg Jim Walmsley direkt efter målgång.

– Jag fick nog betala för den snabba starten i dag, menade Walmsley vidare. Men jag kände mig riktigt bra, men jag hade inte styrkan att hålla Jonas rekordfart i dag. Kanske att spurtpriserna fick mig att köra lite för fort. Med 25 kilometer kvar insåg jag att det skulle bli svårt att slå rekordet. Men jag hade en bra dag och är riktigt nöjd hur jag ändå kämpade på under slutdelen.

– Jag får kanske komma tillbaka ett annat år och försöka igen, Jonas rekordtid är en sporre att komma tillbaka. Jonas är en otrolig löpare och han gjorde ett bra lopp här. Jag hade ett bra lopp och det var nära, men inte tillräckligt bra i dag.

Jim Walmsley gillade dagen i Vasaloppspåret:
– Ultravasan är väldigt rolig, kul att få springa så fort i ett ultralopp, i ett hårt tempo. Det är roligt, det är lite annorlunda, det är unikt och det är vackert här.

Han berättade även att han lockas av att prova något av de andra loppen i Vasaloppsarenan, i skidåkning eller cykling, och att det är mer än troligt att han återvänder till Dalarna.

Tvåa kom Joacim Lantz från Ockelbo SK på 6.06.10 (en tid som hade räckt till seger både 2016 och 2017).
– Första 60 kilometerna var lugnt, men sedan fick jag krampkänningar och då blev det riktigt jobbigt och kände mig jagad hela tiden. Jag hade dålig koll på hur långt bakom de var och det var jobbigt.

Trea blev Charles Harpur från Storbritannien med tiden 6.09.20. Det blev alltså inga spurtdueller om pallplatserna…
– Det var mer tekniskt än vad jag hade trott, så jag saktade ned lite på de avsnitten. Men det är så vackert här så jag njöt mycket, sade årets brittiske mästare på 100 kilometer.

De övriga löparna i den så kallade Ockelbomaffian, Johan Lantz och Elov Olsson, kom in som fyra och femma. Fjolårssegraren Fritjof Fagerlund blev sjua.

Jonas Buud kan fortfarande titulera sig kung av Ultravasan. Både hans rekordtid och den rekordstora segermarginalen från 2015 stod sig. I dag kom han in på 12:e plats, en klar förbättring av fjolårets tid och plats (16:e då) trots att han stukade foten för två veckor sedan.
– Det känns riktigt bra, framför allt att rekordet är kvar, det var viktigast, sade Jonas med ett leende. Med tanke på omständigheterna så gick det bra för mig och jag är riktigt nöjd.

Ultravasan 90 damklassen
Alexandra Morozova var ännu mer överlägsen än Jim Walmsley när hon upprepade sin seger i Ultravasan 90 från 2018. I Evertsberg var hennes ledning 4.56 före Stina Höglund från Skellefteå AIK Friidrott. Segermarginalen blev till slut över 28 minuter för Morozova. Men hennes egen rekordtid 6.43.55 var hon inte i närheten av i dag. Hon kände sig inte återhämtad från tidigare lopp och kom i mål på 7.11.07.
– Det var jättejobbigt, mycket jobbigare än förra året, speciellt de femton sista kilometerna, sade ryskan som dock lovade att hon kommer tillbaka till Ultravasan.

Alexandra Morozova blev därmed den tredje löparen efter Jonas Buud och Jasmin Nunige att ta hem en andra seger i Ultravasan 90.

I kampen om de övriga pallplatserna var det stora tidskillnader, där tvåan Stina Höglund var 17 minuter före trean Jenny Ramstedt.
– Jag tror jag gick ut lite för hårt, lite för fort, så jag har haft ganska ont i benen ganska länge, sade dagens stora överraskning Stina Höglund som var sexa 2016.

Källa: Vasaloppet