Mat och inredning på Formex-mässan

Trädgårdsbord och växter. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Nu är det designmässa i Älvsjö vilket innebär allt från superstark chilichoklad till ryskt julpynt.

Den här veckan är det designmässan Formex på Stockholmsmässan. Det är en jättemässa som tar upp de tre stora hallarna på mässan ett par gånger om året. Här finns allt inom design, från vingummin till stora ljuskronor. Allt som ska marknadsföras måste ju designas.

På avdelningen för livsmedel så hittade vi en del intressant. Dansken Chili Klaus gör skäl för namnet, till och med chokladen, eller speciellt den. Det han producerar och säljer graderar han på en styrkeskala 1-15. Av hans tre såser är den svagaste en fyra, men den är smakrik iallafall. Den starkaste är en nia. Det är en chilisås med riktig hetta. Den passar nog bra i en köttgryta eller nudelsoppa, och få lite fart på tråkiga snabbnudlar. Mellansåsen är en sås med ingefära och dragon, väldigt mycket smak av ingefära. Den har fått en sjua. Den känns inte alls så farligt. Jag fick smaka en chokladkula som var klassad i högsta styrkeklassen, 15. Det var med lite oro som jag stoppade den i munnen. Först kände jag bara choklad och lakrits men sen när jag kommit förbi det och kommit in i kärnan började det bränna. Det var så att ögonen tårades.

Ängel i blått ljus. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Hos det isländska företaget Nammi kunde man också prova lite speciell choklad, fast speciell på ett helt annat sätt. De hade en hundraprocentig choklad med bönor från Peru. Den var väldigt torr och biter i smaken. Det var inte godis längre, kanske passar bra som tilltugg till någonting. En annan intressant choklad var ”Black ´n Burnt Barley”, smaksatt med samma ingredienser som man gör whisky av. En choklad med riktigt vuxen smak, passar bra till whisky.

North Parade är ett företag som importerar nischade produkter från främst Storbritannien men även en del från Japan. De har bland annat kontakt med Storbritanniens enda odlare av wasabi och säljer bland annat en wasabi-majonnäs. De ska snart börja sälja en soja på yuzufrukt, den var väldigt och fyllig och inte så salt. Den passar nog bra till wok. Dessutom hade de några smaker kvalitetschips; bland annat den ovanliga men lyckade kombinationen jalapeño och dill. Deras chips med cheddar och lök var också riktigt bra. Sedan hade de också chips med havssalt, chips med svartpeppar och chips med äppelcidervinäger.

Cocktailglas. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

Divine chocolate måste nämnas också. Det är en chokladproducent i Ghana som är både ekologisk och Fairtrade. De har sex olika smaker mörk choklad, bland annat ingefära, citron och blåbär, och de har en nittiofem-procentig choklad som är riktigt god. Inte alls så bitter.

Riedel har också med livsmedel att göra. De är ju specialister på glas till alla drycker. Nu på den här mässan säljer de främst glas till drinkar och cocktails. De har sex olika glas för olika drinkar, för mojito och för bourbon och för vermouth och så vidare.

Men förutom livsmedel fanns det även allt möjligt annat. Någonting speciellt var ”Filipiniana. The house of extraordinary collections.” De hade ryskt julpynt, ett stålglänsande skelett, en alien-figur i guld och en massa annat konstigt. Så vill man fira en rysk jul eller en goth-jul så ska man vända sig till dem. På andra håll i mässhallen såldes det mer traditionellt julpynt. I hela mässhallen var det en blandning av smakfullt och smaklöst. En del saker undrar man vad man ska ha det till, till exempel en plastgorilla ett par decimeter hög. En staty av en gorillaunge var det tänkt att man skulle ha som hållare för en ölflaska.

Västanvinden ville slå ett slag för miljön och sålde insektshotell, alltså små burar som man kunde fylla med kottar och mossa och annat som insekter gillar att bo i.

Betyg:

Pipers chips från North Parade:

Cheddar and onion:

Jalapeño & Dill:

Seasalt:

Black Pepper:

Cider, Vinegar & Sea Salt: