Alhaji Jeng – ny expertkommen-tator för SVT Sport

 SVT Sports nya expertkommentator: Alhaji Jeng. Foto: Sofia Sabel/SVT.
SVT Sports nya expertkommentator: Alhaji Jeng. Foto: Sofia Sabel/SVT.

Han har tagit VM-silver, deltagit i OS och vunnit Finnkamper. Nu står förre stavhopparen Alhaji Jeng, 38 år, inför en ny utmaning – som expertkommentator i SVT:s sändningar från Finnkampen och friidrotts-VM.

– Det här är en ny roll för mig, och det triggar igång mig ordentligt. Friidrotten kan jag bra, stavhopp är en mångsidig gren där man också hoppar längd och springer häck. Jag ser verkligen fram emot att vara ute på friidrottsarenorna igen och känna den härliga atmosfären, säger Alhaji Jeng.

Alhaji Jeng förstärker nu SVT:s uppställning av friidrottsexperter, som sedan tidigare består av Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft.

– Vi är jätteglada att Alhaji Jeng ansluter till vårt friidrottsgäng. Han har många års erfarenhet av att tävla och träna på hög nivå, och brinner verkligen för sporten. Vi tror att han kan tillföra mycket till våra sändningar. Självklart är det en stor fördel att han kommer från stavhoppet, som ju är en av de absolut hetaste grenarna ur ett svenskt perspektiv, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

– Kul att min gamla gren stavhopp är så het, det är fantastiskt att se Armand Duplantis. Jag älskar verkligen hur han interagerar med publik och medtävlare och sen är det som att han vrider på en switch och så är det fullt fokus på tävlingen. Sen har vi såklart också Angelica Bengtsson och Melker Svärd Jacobsson som också är väldigt duktiga, säger Alhaji Jeng.

Det är ett par år sedan Alhaji Jeng avslutade sin friidrottskarriär, som bland annat innehöll ett VM-silver inomhus, elva SM-guld och ett personligt rekord på 5,80 i stavhopp. Som 36-åring och med problem med en skadad fot lämnade han sporten. När SVT sänder Finnkampen från Stockholms stadion i helgen, och när SVT sänder från VM i Qatar i slutet av september, kommer Alhaji Jeng att byta sida. Från att vara den som tävlar till att vara den som granskar, kommenterar och förklarar.

– Finnkampen ligger bra i år med tanke på att VM ligger så sent. Finnkampen och därefter SM blir lite som genrep inför VM. Vissa har också fortfarande chansen att kvala in till VM och måste prestera bra resultat. Så jag tror på riktigt bra tävlingar, säger Alhaji Jeng.

Säsongens höjdpunkt inom friidrotten är givetvis VM i Qatar som avgörs 28 september till 6 oktober i Qatar. SVT sänder hela mästerskapet, och Alhaji Jeng kommer att vara på plats i SVT:s studio.

– Självklart ser jag mest fram emot stavhoppet, det är min gamla gren och Sverige har stora medaljchanser. Givetvis Daniel Ståhl, jag såg honom när han kom fram som junior och nu är han som ett självspelande piano. Hoppas han får ta sitt VM-guld nu. Jag ser också fram emot duellen på 400 meter häck mellan norrmannen Karsten Warholm och Abderrahman Samba från Qatar.

SVT:s sändningstider från Finnkampen:
SVT1 lördag 24 augusti kl 16:25-17:50
SVT2 lördag 24 augusti kl 17:50-20:00 forts
SVT2 söndag 25 augusti kl 13:25-17:00

Källa: SVT