Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Deltagarrekord och ideala löparförhållanden på Fjällmaraton Bydalsfjällen 2019

Andre Vollan Johansson, segrare i herrklassen Buff 50K i Fjällmaraton Bydalsfjällen. Foto: Fjällmaraton
Andre Vollan Johansson, segrare i herrklassen Buff 50K i Fjällmaraton Bydalsfjällen. Foto: Fjällmaraton

Sjätte upplagan av Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen är avgjort. Årets upplaga kännetecknas av deltagarrekord och mycket goda väder- och banförhållanden. Trots detta visade sig loppet som vanligt vara mycket utmanande med mycket höjdmeter och tekniska partier. Långa banan med sina 2900 höjdmeter och 50 km vackra vyer, kombinerat med snabbt skiftande väder har gjort sig känt som ett av Sveriges tuffaste lopp.

Det blev en upprepning av fjolårssegrarna, där Andre Vollan Johansson, Ammarnäs IF segrade i herrklassen på 5:13:14 och Jennifer Asp, Åre var snabbast på tiden 6:06:07 bland damerna.

Både segraren i herr- och damklassen berättar om en fantastisk dag på fjället. Jennifer Asp är närmast lyrsik trots ont i fötterna och blåsor som plågat henne utlovar hon att komma tillbaka nästa år. 

– Det är som en baksmälla, det går över imorgon

Den långa banan startar i Bydalen, går över Västerfjället ner till Mårdsundsbodarna, tillbaka till Bydalen, vidare bort över Drommen, upp i Jämtlands kanske mest spektakulära ravin – Dromskåran, bort till Falkfångarfjället och åter upp över Drommen innan målet nås i Höglekardalen.

Det finns även ett kortare banalternativ på 22 kilometer och ca 1100 höjdmeter i Fjällmaraton Bydalsfjällen. Banan utgör första delen av långa banan. Snabbast här var Rasmus Grelsson på 2:06:54 och Lina Elkotthelander på 2:25:22.

Totalt kom hela 468 löpare till start, 220 startade på långa banan och 248 på korta banan.

Slutligen kan vi se att trenden med internationell spridning håller i sig med många olika nationaliteter i startfältet. Ett par från Spanien och Rumänien hade t.o.m. valt att cykla till Buff Fjällmaraton Bydalsfjällen och fortsatte sin resa efter avslutat lopp med sikte på norra Norge.

Källa: Fjällmaraton