Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljöförstöringen i Kina börjar minska

Rykande skorsten. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Under decennier har miljöförstöringen i Kina ökat i takt med den ekonomiska tillväxten. Men den kopplingen har brutits de senaste åren enligt en ny internationell forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advanced.

Bakom studien står en internationell forskningsgrupp från fem länder där en av deltagarna är Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och medlem i FN:S klimatpanel IPCC.

– Vår forskningsstudie visar att ökad miljömedvetenheten och satsningar i Kina det senaste decenniet har gett resultat, säger Deliang Chen.

Ekonomisk tillväxt har haft ett högt pris

I slutet av sjuttiotalet började Kinas ekonomi expandera och de följande decennierna har den accelererat. I samma takt ökade miljöförstöringen.

– Men analys av våra data visar att för Kina försvagas det sambandet från och med år 1995, säger Deliang Chen.

Forskarna har studerat siffror för ekonomiskt tillväxt, miljöförhållanden, regionala skillnader, klyftan stad-landsbygd, social ojämlikhet, landbaserade effekter på havet, jämställdhet i utbildning, hälsovård, och levnadsstandard i Kina under tidsperioden 1977 − 2017. Till grund för forskningsresultaten ligger enorma mängder ”big data”.

– I vår studie har vi tittat på data från alla områden utifrån FN:s sjutton hållbarhetsmål Sustainable Development Goals, SDG. Vi naturvetare brukar annars bara titta på våra egna mätdata, men i den här studien har vi använt befintliga data från många olika källor.

Stora utmaningar kvarstår trots framgångar

Forskningsstudien visar att miljöförstöringen i Kina totalt sett har börjat minska, men att växthusgasutsläppen har fortsatt att öka.

Studien visar också att Kina har förbättrats inom tolv av FN:s hållbarhetsmål under de senaste 40 åren, medan stora problem fortfarande finns inom de andra fem.

– Kinas ekonomiska tillväxt har inte skett utan stora uppoffringar och med negativa följder för miljö och klimat.

– Men det är ändå uppmuntrande att kunna konstatera dessa förbättringar. Samtidigt påminner det oss om de akuta behoven att lösa de stora problemen som ökade växthusgasutsläpp och ojämlikhet i inkomst.

– Många tror att ekonomiska framsteg och miljöförstöring måste hänga ihop. Men vår studie visar att den här kopplingen har blivit svagare under de senaste åren i Kina. Och det ger ju en lite mer hoppfull bild. Detta hopp och läxan man lärt sig av Kina kan vara intressant för andra länder som också behöver utvecklas.

Big data är digitalt lagrad information av sådan storlek (vanligen terabyte och petabyte), att det är svårt att bearbeta den med traditionella databasmetoder.

Källa: Göteborgs universitet