Nya CHL-experter i SVT: Dick Axelsson och Nils Ekman

 Nils Ekman och Dick Axelsson. Foto: Janne Danielsson/SVT
Nils Ekman och Dick Axelsson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Dick Axelsson och Nils Ekman blir i höst experter för SVT:s CHL-sändningar och förstärker SVT:s hockeyuppställning. De kommer därmed att komplettera kommentatorerna Jonas Andersson och Chris Härenstam från studion i Stockholm i sändningarna som leds av Marie Lehmann och Dusan Umicevic.

– Vi är riktigt glada över att kunna knyta till oss två väldigt kompetenta och färgstarka CHL-experter i form av Nils och Dick. Som spelare har och är ju bägge profilstarka och verbalt oskygga, säger Bobby Baksi, SVT:s projektledare för CHL-sändningarna.

Dick Axelsson, som fortfarande är aktiv, har under sommaren och fortsätter under hösten att rehabträna på grund av knäproblem och kan därför arbeta som expertkommentator för SVT. Nils Ekman avslutade sin karriär 2010, efter en stroke.

– De egenskaperna tillsammans med deras erfarenhet på högsta nivån och ishockeykunnande gör mig övertygad om kommer att ge tittarna ytterligare en dimension. Det ska verkligen bli kul att följa deras framfart under CHL-sändningarna i höst, när de tillsammans med Jonas Andersson bildar en ny spännande expertkedja, säger Bobby Baksi, SVT:s projektledare för CHL.

– Det ska bli väldigt spännande! Framförallt är det kul att få chansen att bidra med mina erfarenheter och kunna se hockey på ett nytt sätt när man spelat så länge. I tiden passar det också jättebra då jag inte har någon klubb klar, att då få fortsätta att fokusera och jobba med hockey på det här nya sättet för mig är perfekt, säger Dick Axelsson.

Dick Axelsson debuterade i Elitserien (numera SHL) för Djurgården 2007/2008. Sedan dess har han bland annat tagit Färjestad till SM-guld två gånger, spelat i Modo och Frölunda. Han har också provat på spel i NHL-klubben Detroit Red Wings, samt spelat två säsonger i schweiziska klubben Davos. Han var med i landslaget som tog VM-guld under VM 2013.

-Det ska bli jättekul att prova på expertrollen. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an detta och jag ser fram emot det mycket. Jag hoppas och tror att jag kommer att göra ett bra jobb. Jag älskar hockey, det har alltid varit en stor del av mitt liv och är fortfarande min stora hobby. Därför är jag glad över att få testa något nytt, säger Nils Ekman.

Nils ”Nisse” Ekman spelade för Djurgården när han avslutade sin karriär och är numera sportchef för Djurgårdens damlag. Utöver hundratalet matcher i Elitserien spelade han även flera säsonger i finska SM-liiga, ryska KHL och i NHL-lagen Tampa Bay Lightnign, San Jose Shars och Pittsburgh Penguins. Han är inte något nytt namn för SVT:s publik efter SVT:s serie Kampen för ett barn (2018), där Nils och hans fru Danijela Rundqvist satsade på att få ett barn. Dottern Ella föddes i november 2017.

Så sänder SVT Sport CHL i höst
Torsdag 29 augusti: Luleå – Augsburg, 18:00 SVT2/SVT24
Fredag  30 september: Rosengård-Djurgården, 18:00, SVTPlay
Lördag 21 augusti: Färjestad – Ambri Piotta 15:30 SVT1
Söndag 1 september: Frölunda-Mountfield 16:00 SVT1/SVT2
Torsdag 5 september: SC Bern – Skellefteå 1945 SVT2/SVT24
Fredag 6 september: Djurgården – Vienna 18:00 SVT2/SVT24
Lördag 7 september: Banska Bystrica – Färjestad 14:15 SVT2 / SVT24
Söndag 8 september: Djurgården – Tychy 15:00 SVT2
Tisdag 8 oktober: Skellefteå – Kärpät Djurgården – Mannheim 18:00 SVT
Tisdag 15 oktober: Färjestad-Red Bull Munich Kärpät-Skellefteå 18:00 SVT

Källa: SVT