Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En liten mässa för hållbarhet

En bit grillat kött framför fyra kvistar timjan. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På tisdag och onsdag pågår en liten mässa med stor variation, ärt-burgare, lammkött och drycker och enn hel del annat.

GastroSummit är en liten mässa, den tar upp ungefär halva C-hallen, som håller på i två dagar på Stockholmsmässan. Första dagen var på tisdagen och andra och sista dagen är idag, onsdag. Halva mässan består av en åhörarhall där det hålls seminarier om hållbarhet, innovation och hälsa. Den andra halvan består av en inspirationsutställning, som de kallar det. Det är en liten mässa där olika företag får presentera sig. Den gemensamma nämnaren är att det är ekologiskt. Annars var det stor variation. Bland annat kan man provsmaka lammkött från Wales. Det var verkligen gott, saftigt och smakrikt. Kocken var på plats och stekte det. Köttet var så smakrikt att man knappt behövde vare sig salt eller kryddor.

Duroc d´olives är en belgisk köttproducent som saluför fläskkött. Några av grisfarmarna var där på plats och försöker hitta svenska importörer. Deras pepparsalami var god, den var inte så flottig. Den får 3 av 5 i betyg.

I dryckesväg fanns ett etablerat svenskt företag där och ett brittiskt företag som också söker efter affärspartners i Sverige. Moderna delikatesser är ett svenskt företag som funnits i 15 månader. Deras affärsidé är att importera ekologiska drycker från hela världen, bland annat Österrike och Vietnam. Dryckerna är både te av olika slag smaksatta på olika sätt och must och juice. En jättegod dryck var en juice med äpple och ingefära. Ingefäran gav juicen en viss sting. Dryckerna säljs både i specialbutiker och stormarknader. Det andra dryckesföretaget har funnits i Storbritannien i fem år och nu letar de efter importörer i Sverige. Drycken de säljer heter Ice. Det är en smaksatt kolsyrad dryck som finns i sex olika smaker, bland annat grape och  apelsin/mango. De smakade friskt och gott. Vi ger båda 4 av 5.

Slutligen är Bärta något intressant värt att nämna. Det är en ny svensk innovation – gula ärtor som fermenterats på indonesiskt vis, bra för både kroppen och planeten. ”Bärta alspånsrökt” fanns till provsmakning. Det ser ut som kött och smakar kyckling och har även en tydlig rökt smak. De har även en burgare umami och ett par produkter till. Än så länge finns de mest till försäljning i Skåne. Det är där de har tillverkning.